Noć knjige: Smogovci dobili mural u Zagrebu

08:49 / 23.04.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Mural "Smogovci"

Mural "Smogovci"

Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

U povodu 10. Noći knjige, koja se ovaj petak obilježava širom Hrvatske, predstavljen je mural posvećen najpoznatijemu dječjem romanu i legendarnoj seriji – Smogovcima, javljaju organizatori manifestacije.

Mural se nalazi na križanju Bužanove i Kušlanove ulice u Zagrebu pokraj III. gimnazije gdje su Smogovci i snimani. Autorica je likovna umjetnica Mia Matijević, a autor slavnog ekraniziranog romana i scenarija za seriju Hrvoje Hitrec.


- Planirano je da mural bude dugačak 20 metara i uz ovu danas predstavljenu trebao bi sadržavati još dvije scene. Planirano vrijeme završetka murala je kraj svibnja, najavljuju organizatori noći knjige.


Oslikavanjem ovog murala organizatori Noći knjige žele potaknuti i druge hrvatske gradove da u Godini čitanja oslikaju gradska pročelja motivima posvećenima knjizi.


Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska obišla je mural i razgovarala s autoricom murala Mijom Matijević, autorom legendarnih Smogovaca Hrvojem Hitrecom i predsjednikom HDLU-a i  koordinatorom oslikavanja Tomislavom Buntakom:

- Knjigu sam napisao oko 1976. godine, a onda je televizija povukla cijelu priču. Dan danas se o toj seriji i knjizi govori kao o kultnoj i legendarnoj, to je svakako fenomen, kaže Hrvoje Hitrec.


Hitrecu je drago da Smogovce ne pamti samo prijašnji naraštaj, nego da su Vrageci ostali popularni do danas.


- Neki dan mi je djevojka od 15-ak godina rekla da je Smogovce gledala 15 puta u zadnjih par godina, dodaje Hitrec.


Inicijativa oslikavanja murala s likovima iz poznatih knjiga će se nastaviti.


- Hrvatsko društvo likovnih umjetnika se rado pridružilo organizatorima 10. Noći knjige, i u povodu 2021. – Godine čitanja odlučili smo na Staroj Pešćenici napraviti mural koji radi mlada akademska umjetnica Mia Matijević, kaže predsjednik HDLU-a Tomislav Buntak.


Namjerno su išli na manji format, da se radovi uklope u intimu i šarm zagrebačkih kvartova, koje namjeravaju u budućnosti oplemeniti.

Mural kao komunikacija sa stanovnicima kvarta


Slikarica murala Mia Matijević, iako je rođena puno godina nakon izlaska Smogovaca, itekako dobro zna za njih.


- Dok slikam ovdje , vidim da su i mala djeca upoznata sa Smogovcima. Svi ih prepoznaju. A moja inspiracija dolazi iz doda kad sam ih kao dijete gledala. Kroz ovaj mural nastala je neka ugodna komunikacija sa stanovnicima ovog kvarta i to mi je najdraži dio rada, ističe Mia Matijević.


Veliki interes babušku Knjigušku - napravite majicu sami


Organizatori Noći knjige odlučili su, zbog velikog broja vaših upita, učiniti dostupnom pripremu za majicu s motivom Knjiguške, maskote Noći knjige 2021. 


- Priprema je osmišljena za sitotisak na crnim majicama, a uz nju prilažemo i definirane boje. No to nije sve, poklanjamo vam i pripremu za torbe! Ovu vam mogućnost poklanjamo uz naš 10. rođendan – uz jedini uvjet: ne smijete ih prodavati. Nosite ih s veseljem i ponosno promovirajte knjigu, čitanje i Noć knjige, objavili su organizatori manifestacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!