Osječki crtači murala u borbi protiv besmislenog šaranja po zidovima

13:23 / 18.08.2021.

Autor: K.D./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Crtanje murala

Crtanje murala

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Na osječkoj Kanižlićevoj ulici u izradi je jedan od najprepoznatljivijih murala toga grada. Za sve to zaslužna je vrijedna ekipa crtača iz Udruge građana Kohorta.

 Fran Jurić iz te udruge kazao je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" kako su trenutno u zadnjoj fazi izrade murala.

- Ovo je jedan od većih murala ovo ljeto. Ovo je jedna od prometnijih ulica u gradu i ulica gdje se Pampas gradi, novi stadion naš. To nam je možda i najveći motiv za crtanje ovdje, kaže Jurić za grafit koji prikazuje motive grada Osijeka.

I ostali grafiti koje crtaju najčešće prikazuju boje i motive njihovog grada, a sve crtaju uz pristanak i u dogovoru sa stanarima zgrada.

- Uglavnom budu pozitivne reakcije, kaže Jurić.

Ovaj vid oslikavanja zidova zapravo je njihov način borbe protiv besmislenog šaranja po zidovima.

- Uvijek biramo te stare, prljave i išarane zidove. To nam je glavni cilj, da uljepšamo grad u bijelo-plavo, napominje.

Ovisno o veličini zida, za izradu jednog murala potrebno je otprilike dva do četiri dana. Leon Birtić iz udruge kaže kako je proljeće najbolje doba godine za oslikavanje.

Kad se dogovaraju za slikanje, Petar Živković kaže kako se hijerarhija podjele poslova već otprilike zna unaprijed.

- Mi koji smo tu malo duže uglavnom organiziramo dozvole i napravimo skicu, riješimo materijal ako treba. Dečki koji se pojave nam onda pomognu bojati podlogu ili neke poslove koji su malo „suhoparniji“, objašnjava Živković.

Dodaje kako od pribora nekad koriste auto lakove, a ponekad boje za beton. Neiscrpan izvor nadahnuća za svoj rad, kaže, nalaze u ljubavi prema svom gradu, klubu i Slavoniji. U nastavku godine imaju planove za još oslikavanja, čim uhvate vremena.

- Dosta nas ima i druge poslove, ovisi kad ćemo se dogovoriti međusobno i riješiti neku dozvolu i materijal. Sve se to dogovori, imamo volje – to je najbitnije, zaključuje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!