Talijanska verzija poznatog mjuzikla za početak sezone HNK Rijeka

21.09.2021.

08:49

Autor: Ivana Perić/Vijesti iz kulture/V.M./Hina/HRT

"Baciami, Cate"

"Baciami, Cate"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Tijekom protekle tri sezone riječki „Zajc" je, sudeći prema reakcijama publike i kritike, veoma uspješno producirao tri mjuzikla - svake sezone novi naslov i novi hit.

Tako je bilo i sinoć - nova kazališna sezona otvorena je  talijanskom verzijom komičnog mjuzikla "Poljubi me, Kato", koji je na hrvatskom jeziku izveden početkom ljeta, a uz to, i tradicionalno je dodijeljena nagrada publike, koja je za najbolju predstavu izabrala "Čeličnu magnoliju" redateljice Renate Carole Gatice.


Pogledajte reportažu ekipe Vijesti iz kulture:

I u ovoj sezoni udružene snage Talijanske i Hrvatske drame pripremile su hit koji od 1948. osvaja brodvejske pozornice: "Baciami, Cate" („Poljubi me, Kato"), predstava u predstavi, duhovito prikazuje muško-ženske odnose na sceni i izvan nje. 


Talijanskom verzijom mjuzikla otvorena je nova kazališna sezona, a rad na njoj bio je izazov i onima na sceni i onima iza nje:


- S obzirom na to da želimo da je i talijanska publika maksimalno uključena u ovu predstavu, radili smo adaptacije na razno-razne reference, na kulturne, socijalne i političke situacije koje se javljaju u predstavi, napominje redateljica i koreografkinja mjuzikla Tihana Strmečki.

"Baciami, Cate"

"Baciami, Cate"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Eleonora Surian, koja nastupa kao Lilli Vanessi i Katarina, priznaje da je predstava potpuno drugačija:


- Zato što sam jezik donosi neke druge nijanse u izgovoru, pjevanju, novi se glumci pojavljuju pa i oni donose novu energiju tako da je sve to novi izazov, rekla je Surian.


Izazovna je bila i protekla sezona, no, zadovoljni su učinjenim: 15 premijera, više od 190 programa te mnoga domaća i strana gostovanja.


U ovu sezonu ulaze još ambicioznije:


- Pred nama je 18 premijernih produkcija i to ne malih ili komornih, već velikih ansambl predstava, opernih, baletnih, dramskih, preko 20 repriznih naslova tijekom sezone, 10 simfonijskih koncerata i toliko komornih koncerata, najavljuje Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl. Zajca.


Dodajmo tomu i gostovanja u državi i izvan nje, te nekoliko iznenađenja koja još ostaju tajna:


- Zbog svega toga nema druge nego da umjesto u zagrebački HNK, dolazite u ovaj riječki, poručio je Blažević.

Marin Blažević

Marin Blažević

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Tradicionalne nagrade publike


Osim što je najbolja predstava po ocjeni publike, "Čelične magnolije", Roberta Harlinga u režiji Renate Carole Gatice, ujedno je i najbolja predstava Hrvatske drame.


Najbolje uloge sezone Hrvatske drame su nastup Tanje Smoje u "Opasnim vezama" te Nikole Nedića i Maria Joveva, za kolektivnu igru u mjuziklu "Poljubi me, Kato".


Dvije su najbolje operne predstave, zahvaljujući istom broju dobivenih glasova, "Cavalleria rusticana Pietra Mascagnija, pod dirigentskim vodstvom Paola Bressana i Valentina Egela, u režiji Dražena Siriščevića, i "La Traviata" Giuseppea Verdija, pod dirigentskim vodstvom Valentina Egela, u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića.


Nagradu za najbolju ostvarenu žensku opernu ulogu dobila je Anamarija Knego za ulogu u operi "La Traviata", a Aljaž Farasin za najbolju mušku opernu ulogu, za nastupe u operama "La Traviata" i "Carmen".


Publika je najboljim baletom sezone ocijenila "Posvećenje proljeća" Stravinskog, u koreografiji Maše Kolar. Najbolja ženska baletna uloga je nastup Ksenije Krutove u "Odiseji" i "Posvećenju proljeća", a muška Tilmana Patzaka za balete "Odiseja" i Orašar".


Najbolja predstava Talijanske drame, po ocjeni publike je "Alfa Romeo Jankovits" Laure Marchig, u režiji Tommasa Tuzzolija. Nagradu za najbolju žensku ulogu u programu Talijanske drame sezone 2020./2021. dobila je Serena Ferraiuolo, za ulogu u predstavi "Adriatico", a za mušku Andrea Tich za ulogu u toj predstavi i predstavi "Alfa Romeo Jankovits".


Najboljim koncertom ocijenjen je "Šeherezada, Romeo i Julija, Bolero" Riječkog simfonijskog orkestra, pod ravnanjem Valentina Egela. Nagrade za najbolje gostujuće umjetnike dobili su Judita Franković Brdar ("Čelične magnolije") i Kevin Greenlaw ("La Traviata").

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!