Tisuću Hrvata na skijanju u francuskim Alpama

19.01.2022.

08:10

Autor: Sani Lukić/Dnevnik/IMS/HRT

Hrvati u francuskim Alpama

Hrvati u francuskim Alpama

Foto: Dnevnik HTV-a/IMS / HRT

Za većinu hrvatskih ljubitelja skijanja najpopularnija su odredišta i ove godine u Austriji, Italiji i Sloveniji. No, unatoč velikoj udaljenosti, mnogi su se odlučili i na odlazak u francuske Alpe pa su agencije organizirale hrvatski tjedan na francuskim skijalištima.

Na svakom koraku u francuskom gradu Les Oressu možete čuti hrvatski jezik što i ne iznenađuje jer tamo je oko tisuću gostiju iz naše zemlje. Tamo je savršen spoj druženja, skijanja i zabave kaže Brigita Smoković iz Rijeke. A tu su i učitelji skijanja iz Hrvatske.

U sklopu Hrvatskog tjedna nastupali su prijašnjih godina na francuskim skijalištima i rock sastavi iznaše zemlje, no ovaj put zbog pandemije to je izostalo. Najvažnije je ipak skijanje.

- Možda malo je daleko od Hrvatske, ali naši putnici vole doći ovdje jer su skijališta visoka, bogata snijegom, staze su široke. Dovoljan je broj staza tako da oni koji imaju dobre skijaške apetite su sigurno zadovoljni, kaže Matej Raguzin, organizator Knockout festivala u Francuskoj.

COVID potvrde se provjeravaju povremeno na skijališima i u kafićima i restoranima. Ni domaćini Francuzi ne kriju zadovoljstvo što su im skijališta puna nakon gotovo dvogodišnje stanke.

- Ova sezona je malo posebna zbog epidemioloških pravila koja mi dosljedno poštujemo. S gostima iz Hrvatske uspjeli smo organizirati ovaj boravak, rekao bih na obostrano zadovoljstvo, kaže Sederick Rousselle iz Turističkog ureda Les Orresa.

Uz grupe učenika i studenata stižu ovamo i cijele obitelji, a od 100 kilometara skijaških staza otvoren je veći dio. Damir Špehar iz Bjelovara tvrdi kako su francuska skijališta najveća, a cjenovno najpovoljnija. Za Olivera Travaša iz Rijeke skijanje u Francuskoj bilo je sudbonosno - tako je upoznao svoju suprugu.

Nekima nije bilo teško potegnuti do francuskih Alpa ni 1000 kilometara, a zbog velikog zanimanja nakon udarnog tjedna i dalje stižu gosti iz naše zemlje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!