10 godina RadioTeatra

25.04.2023.

16:01

Autor: Saša Užarević/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Radio teatar

Radio teatar

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Umjetnička organizacija RadioTeatar upravo je proslavila 10 godina postojanja. Organizacija radi na promociji umjetnosti zvuka, spajajući radio s kazalištem.

RadioTeatar okuplja autore i izvođače izrasle iz različitih konteksta i generacija: radijske, kazališne, glazbene i filmske umjetnike; koje zanima istraživanje radijske umjetničke prakse kao i njen susret s drugim medijima.

Pogledajte reportažu iz emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Najnoviji projekt RadioTeatra bio je dvomjesečni ciklus Radio Voćarska koji su ovih dana priveli kraju uz cjelodnevni raznoliki program predstava, radionica, koncerata, slušaonica i ekskluzivnog radijskog emitiranja sa susjedstvom i okolnim kvartovima. Uz programe uživo za bebe, djecu, mlade ili manje mlade te susjede srebrne kose, emitirali su i radijski program u dvorištu Mjesnog odbora Voćarska.

- Mi zapravo cijelu ovu godinu ponosno slavimo deset godina našega radiofonskog teatra, odnosno te alkemije koja se zbiva u spajanju radija kao medija i kazališta, kaže Pavlica Bajsić, umjetnička ravnateljica Radio teatra.

Ona je, kako ističe, dugo djelovala u oba medija i u svakome joj je nešto nedostajalo:

- Na radiju mi je falio osjećaj dijaloga s publikom, a u kazalištu mi je nedostajalo to da se o zvuku promišlja na malo dublji i kompleksniji način, dodaje Bajsić.

RadioTeatar

RadioTeatar

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

RadioTeatar okuplja radijske autore i izvođače, kazališne, glazbene, filmske umjetnike i tonmajstore:

- U velikoj mjeri smo se uspostavili kao umjetnička organizacija koja se ne bavi samo radom određenog autora ili nekim uskim umjetničkim profilom, nego okupljano grupu autora različitih disciplina, i po tomu je RadioTeatar izrazito specifičan na našoj sceni. Tu su i glumci i radijski autori i tonmajstori i glazbenici... Radimo i stvari koje su samo zvuk, radimo i radiofonski teatar, edukativne radionice, regionalno se umrežavamo s malim radio stanicama, razrađujemo taktike radiofonskih sadržaja za male bebe i ranjive društvene skupine… To je jedna cjelokupna priča sa zajedničkim nazivnikom - činom koncentriranog slušanja, objašnjava Pavlica Bajsić.

RadioTeatar ove je godine pokrenuo svoj novi program Radio Voćarska: ciklus predstava, radionica, slušaonica i radijskih družionica.

- Nakon tih deset godina, napravili smo slavlje sa susjedima iz kvarta, ali imat ćemo ove godine i još dvije premijere i jedan ciklus Radio-šetnji, napominje Katarina Krešić, ravnateljica i producentica RadioTeatra.

Ljubitelji radija i kazališta svakako će uživati u zvučnim predstavama RadioTeatra.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!