Dubrovčani dokazuju da se ljubav prema linđu prenosi generacijama

02.10.2022.

20:10

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/HRT

Dubrovačka tradicija u sigurnim je rukama

Dubrovačka tradicija u sigurnim je rukama

Foto: Dnevnik / HRT

Prva nedjelja u listopadu, kao i svake godine, u Dubrovniku je u znaku Linđa. Audicija za nove članove folklornog ansambla pokazala je da mladi Dubrovčani imaju itekako veliku želju za učenjem tradicionalnog plesa svoga kraja.

Prvim sramežljivim koracima, maleni Dubrovčani dokazuju da se ljubav prema linđu prenosi generacijama. 

- Rodica mi ide na linđo, baba mi je išla, svi mi otprilike idu na linđo i ja sam želio isprobati, kaže Đivo Pavličević iz 6. razreda.


- Mislio sam da će biti zabavno, pa kad moja starija sestra ide na linđo, kaže Nikola Rajković iz 5. razreda.


- Oni su ti koji će nastaviti čuvati tradiciju svojih predaka, jedan mali dio te prošlosti i kroz njih to pokušavamo otrgnuti od zaborava, kaže Andrija Ivančan, umjetnički direktor Folklornog ansambla Linđo.


Biti dijelom ove priče ne znači samo naučiti plesati linđo i pjevati tradicionalne pjesme. Složit će se brojni Dubrovčani - linđo se živi. 


- Ja se iskreno nadam da će najveći dio njih ostati i da će najveći dio njih probati, vidjeti i iskusiti sve ono što Linđo jest - ljubav, ples, ljubav za baštinu, za nošnje i sve ono što ćemo ih mi ovdje u idućih par godina naučiti, kaže ravnatelj Folklornog ansambla Linđo Vlaho Kljunak


- Htjela sam vidjeti kako je stvarno biti u Linđu, pošto mnogo mojih prijatelja ide na linđo, kaže Đana Čeljo iz 5. razreda.


- Prijavila sam se, jer je moja obitelj vidjela da ja jako lijepo plešem, pa ono, svidio mi se linđo i onda sam se upisala, kaže Mara Kukavičić iz 5. razreda.


- Sviđa mi se održavanje naše tradicije, našega staroga grada i jako mi se sviđa kada gledam neke nastupe kako cure balaju, kaže Ena Ružić iz 6. razreda.


Uz malo truda i ljubavi, i ovi će mališani uskoro osvajati nastupima diljem svijeta. Dubrovačka tradicija u sigurnim je rukama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!