Matica hrvatska slavi 180. rođendan, predstoji joj modernizacija

10.02.2022.

13:29

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Dnevnik u podne/IMS HTV-a/HRT

Matica hrvatska slavi 180. rođendan

Matica hrvatska slavi 180. rođendan

Foto: HTV / HRT

Na današnji dan prije 180 godina osnovana je Matica hrvatska, jedna od najvažnijih hrvatskih kulturnih institucija. Matica je nedavno dobila novog predsjednika, a više o budućnosti Matice hrvatske kazala je novinarkaTamara Džebić Šaljan koja je bila na svečanoj proslavi.


- Današnja proslava u Velikoj dvorani Matice hrvatske samo je početak obilježavanja velikog jubileja 180 godina Matice. Možda je manje poznato da je Maticu hrvatsku 1842. osnovao grof Janko Drašković, tada kao Maticu ilirsku. Matici predstoji modernizacija i veća vidljivost koju je najavio novi predsjednik Miro Gavran koji danas nije bio na proslavi zbog izolacije, javila je Džebić Šajan.


- Danas nam se nude brojne mogućnosti novih tehnologija, novih medija kako bi se doprlo do širih slojeva društva, posebice mlađih ljudi kojima su novi mediji i nove tehnologije puno bliži nego tiskana riječ. Tim smjerom će se ići ne odbacujući dosad uvriježene načine dopiranja i do članstva i do hrvatske javnosti, rekao je potpredsjednik Matice, povjesničar Mario Jareb.


- Zadnjih par mjeseci imamo već više stotina novih članova, najave osnivanja ili obnavljanja nekih zamrlih ogranaka. Neki novi polet je tu i nadam se da će se  to i nastaviti i da će Matica biti veća, jača i šira kako bi svoje poslanje što uspješnije ostvarila, kazao je Jareb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!