Reizdanje prve hrvatske tiskane knjige

07.01.2023.

20:18

Autor: Antonia Ćosić/Dnevnik/HRT/IMS

"Misal po zakonu rimskoga dvora"

"Misal po zakonu rimskoga dvora"

Foto: HTV / HRT

"Misal po zakonu rimskoga dvora" iz davne 1483. godine prva je tiskana hrvatska knjiga. Sada smo dobili i njezino luksuzno faksimilno izdanje koje tako čuva djelić naše bogate kulturne baštine.

Prva hrvatska tiskana knjiga otisnuta je samo 28 godina nakon dovršetka Gutenbergove Biblije. S „Misalom po zakonu rimskoga dvora" smo se pridružili malobrojnim europskim narodima koji imaju svoje inkunabule.

- Budući da je to vrijeme početka modernog doba, to je startna pozicija u kojoj je ta kultura ušla u svoj život do današnjih dana, rekla je Vida Vukoja, urednica i ravnateljica Staroslavenskog instituta u Zagrebu

Prvo re-izdanje je faksimilno izdanje iz 1971. bez transliteracije, a da bi se realizirao ovaj ogroman izdavački pothvat, bila je potrebna suradnja nekoliko institucija.

- Jako smo ponosni na dugogodišnju suradnju sa Staroslavnskim institutom, Katedrom Čakavskog sabora Roč i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom koji su nam omogućili digitalizate za ovaj projekt, rekao je Lovro Torbica, voditelj projekta, Mozaik knjiga

Komplet uključuje faksimil originala, transliteraciju i popratnu knjigu sa znanstvenim tekstovima.

I proučavateljima glagoljice se zanimaju za jednu od najvažnijih knjiga hrvatske povijesti u ovom izdanju velikog kolekcionarskog značaja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!