Uz čarobno vinogorje, Ilok osvaja i kulturnim znamenitostima

03.11.2021.

10:24

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV/Vesna Zovko/E.P.C.

Muzej Grada Iloka

Muzej Grada Iloka

Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HTV / HRT

Jedno od omiljenih turističkih vinskih odredišta zasigurno je predivni grad na Dunavu, na krajnjem istoku Hrvatske - Ilok. Osim čarobnog vinogorja, putnike namjernike osvajaju i tamošnje kulturne znamenitosti. Jedna od nezaobilaznih je Muzej grada Iloka, koji čuva više od 95.000 različitih artefakata.

Na brijegu s kojeg se pruža pogled na moćni Dunav, u srcu Staroga grada, u dvorcu u kojem je živjela europska plemićka obitelj Odescalchi, a prije nje slavni kralj Nikola Iločki, smjestio se Muzej grada Iloka.

Za njega su vezane mnoge priče i legende, a posebnu čar daje mu jedan od najstarijih vinskih podruma u ovom dijelu Europe. Ukopan je ispod ovog tajanstvenog dvorca.


- Mi smo u ovom prostoru od 1969. Nalazimo se u spomeniku kulturnog dobra Republike Hrvatske, zaštićen je i ovo je prostor iz 15. stoljeća, tijekom vremena doživio je mnoge pregradnje i nadogradnje, posljednja je bila u drugoj polovici 19. stoljeća, rekao je Marko Kevo, kustos u Muzeju grada Iloka.


Gotovo svaka priča o Iloku priča je i o talijanskoj plemićkoj obitelji Odescalchi, koja je snažno utjecala na razvoj vinogradarstva i vinarstva, ali i kulture srijemskog kraja.


- Mi, ne samo šetnjom kroz stalni postav, ne upoznajemo samo grad Ilok, nego i europsku kulturu upoznajemo kroz obitelji koje su ovdje živjele upoznajemo i dio svijeta. Nama je Dunav ovdje, ispred samoga Muzeja i Dunav je nama u puno većem opsegu bilo poveznica, glavna prometnica prema Europi, što god se događalo u Europi, na zapadu, nama je bilo ovdje Dunavom dolazilo, kaže kustos Marko Kevo.   Stalni postav Muzeja grada Iloka uzbudljivo je putovanje burnom poviješću 


Moramo napomenuti da ovdje postoji, kronološki gledajući, par tisuća godina prije Krista, pa evo sve do današnjeg razdoblja kraja 20. stoljeća, teme vezane za Domovinski rat i proces mirne reintegracije. To je nekoliko tisuća godina stara naša povijest, ali šetajući kroz muzej, vi šećete kroz nekoliko epoha. I u vrijeme kada je i grad Ilok imao nekad veću, nekad manju u ovom nekom europskom kulturnom krugu, ističe kustos. 


Povijest ovih krajeva je, na žalost, i povijest ratnih razaranja. U onom koje se dogodilo pred kraj Drugog svjetskog rata nestao je dio kulturnog blaga.


- Tako velika knjižnica i dio kulturne baštine od umjetnina odlazi prema Beogradu odakle to nikada nije vraćeno. Samo jedan dio je prvi ravnatelj našeg muzeja vratio, ali to je manji dio kompletne građe koja je postojala do 2. Svjetskog rata ovdje u dvorcu obitelji Odescalchi, kaže Marko Kevo. 


Ovi su krajevi ponovno opustošeni tijekom okupacije u Domovinskom ratu 


- I za vrijeme Domovinskog rata, tj. u vrijeme procesa mirne renitegracije, također je jedan dio kulturnog blaga, i to vezan za fond Odescalchijevih, tj. njihovu ostavštinu također nestao. Govorimo o godini 1997., kada još nije došlo do promjene, tj. hrvatske vlasti, to je vrijeme međuvlašća, u stvari, prijelazne uprave, i tijekom noći, tijekom vikenda, kada Muzej nije radio, dogodila se krađa. Preko 20 umjetnina iz kolekcije Odescalchijevih nestalo je, a mi ih i danas potražujemo, dodaje kustos iločkog Muzeja.

Unatoč svemu, Muzej je opstao i nastavio prikupljati, čuvati i predstavljati nematerijalnu i materijalnu baštinu. Velika se pozornost posvećuje najmlađim posjetiteljima, za koje se organiziraju pedagoške radionice. Među brojnim priznanjima i nagradama, Muzej se može pohvaliti nominacijom za prestižnu nagradu Europski muzej godine 2013. Europskog muzejskog foruma iz Liverpoola.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!