Otvoren 36. salon mladih

20:11 / 27.04.2022.

Autor: Antonia Ćosić/Dnevnik/IMS/HRT

36. Salon mladih

36. Salon mladih

Foto: HTV / HRT

U Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu otvorena je najveća i najdugovječnija izložba vizualnih umjetnika mlađih od 35 godina - Salon mladih. Ove se godine predstavlja 80 naših i 10 umjetnika iz inozemstva. Centralna izložba "Paraziti" predstavit će u Meštrovićevu paviljonu 35 umjetnika i umjetnica. Popratni program ugostit će kustose, časopise i umjetničke organizacije iz nekoliko zemalja EU, a uključuje i edukativni program radionica za najmlađe, glazbeni program koncerata koji će predstaviti troje suvremenih glazbenika, te diskurzivni program namijenjen stručnoj javnosti.


Glavni cilj Salona mladih je dati nadu i pomoći mladim vizualnim umjetnicima u karijeri. No sama tema ovogodišnje središnje izložbe "Paraziti" daje naslutiti koliko je njihov početak težak. Sve predrasude i obeshrabrivanja oni su već čuli, uglavnom pod izlikom da umjetnici ne mogu zaraditi, da se od toga ne živi.

Paraziti smetaju i iritiraju na granicama sustava, objašnjavaju kustosi. Ali Meštrovićev paviljon postao je njihovo utočište. Jedna od instalacija je "Eden".

Robert Fenrich, samostalni umjetnik, Kolektiv Medium Movement, kazao je da instalacija predstavlja neko spekulativno fiktivno mjesto, na razmeđi utopije i distopije, u daljnjoj budućnosti.

Instalacija "Slaganje temelja" proučava lukavce kroz knjige.

- Rad koristi tekstove iz znanstvene literature poput predavanja o Nikoli Tesli ili knjige Jamesa Huttona ili Galilea Galilea kao polazišno mjesto za remiks teksta i vizuala koji su unutra u obliku umjetničke knjige, objasnila je multimedijska umjetnica Teuta Gatolin.

Možda najneobičnija instalacija zove se "Ja, hrana" i propituje može li čovjek biti izvor hrane drugima.

Antonio Kutleša, magistar edukacije likovne kulture, kaže da to nije direktni kanibalizam jer oni ne probave sve da ništa ne ostane od našeg tkiva. 

- Ali ovdje prisutni poljski šturci su bili othranjeni na mojem tkivu i krvi. Malo provokativno, malo gnjusno, kaže.

Začudna ili lijepa. Provokativna ili smirujuća. Umjetnost poprima različite epitete, a umjetnici su tu da svojim djelima postavljaju pitanja i daju odgovore. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!