Projekcije u koroni: Splićani, otvorite prozore

27.04.2021.

07:00

Autor: Regina Zubanović/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Projekcije u doba koronavirusa

Projekcije u doba koronavirusa

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na početku su pandemije Splićani, kao i građani diljem Hrvatske pljeskali i pjevali s prozora, a sada gledaju filmove i prate izložbe, u sklopu akcije "Umjetnost ispred prozora".

Ako ne mogu masovno u kino dvorane ili izložbene galerije, onda je filmska umjetnost došla k njima, pred prozor. Velika platna na splitskim fasadama kontra sivilu svakodnevice.

- S obzirom na ovu situaciju korona virusa svjesni smo da je većina dvorana zatvorena ili im je otežan pristup, građani nemaju priliku konzumirati kulturni sadržaj i ovim putem sam pokušao približiti umjetnost samim građanima, objasnio je kustos i organizator izložbe "Umjetnost ispred prozora" Ivan Perić.

Ideja je da se na fasadama zgrada projiciraju umjetnički radovi, filmovi i multimedijalne instalacije. Splićani iz svog doma, s prozora ili balkona, mogu gledati umjetnički sadržaj, bez da dodatnom epidemiološkom riziku izlažu sebe ili druge.

- Izuzetno smo počašćeni što smo mogli biti dio ovog projekta, a i ponosni smo što su neki od filmova radovi naših bivših učenika, koji su sada uspješni studenti na akademiji, rekla je Ivana Korjenić, ravnateljica Škole likovnih umjetnosti Split.

S ponistre se vidi filmski program satkan od djela deset autora, u rasponu od dokumentaraca do istraživačkih filmova. U kadru je najčešće upravo Split.

- Njihovi uratci su proprilično zanimljivi. Toliko mi je interesantno da sam svaki dan u drugom kvartu, rekla je Paola Zebić.

- Mislim da je ovo sjajna inicijativa i veselim se što ću pogledati njihove uratke, ističe Ana Galić.

Splićani, otvorite prozore. Izložba šeta po gradskim kvartovima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!