Filmske projekcije i za djecu s teškoćama u razvoju

15.04.2021.

19:45

Autor: Hina/V.M.

Tom i Jerry

Tom i Jerry

Foto: Chuck Jones / HRT

Hrvatski filmski savez nastavlja u travnju s programom senzornih projekcija, a uz već redovita kina kino Tuškanac u Zagrebu, kino Gaj u Varaždinu i kino Velebit u Koprivnici u projektu sudjeluje i trinaest kina diljem Hrvatske.

- Pod motom 'kino za sve i dostupno svima', na senzornim projekcijama djeca mogu šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova, ističe se u najavi.


Takve projekcije omogućuju i djeci sa senzornim poremećajima da s roditeljima odlaze u kino, ali i brojnoj drugoj djeci kojoj ne odgovaraju zamračena kina, preglasni zvuk i sadržaj upitne kvalitete i poruka.


Iz HFS-a kažu da je s obzirom na pandemiju koronavirusa, ali i sve više djece s poteškoćama u vidu mentalnog zdravlja, važnost ovog projekta još i veća, jer omogućava integraciju sve djece, bez obzira na domenu odstupanja.


- Kino samim time postaje terapijsko mjesto, a film i okruženje koje je modulirano tako da bude senzorno optimalno predstavlja značajan preventivni faktor, ističu iz HFS-a.


Novi Tom i Jerry


Projekcije ovaj put donose film "Tom i Jerry", animirani film nastao na temelju serijala o jednom od najomiljenijih rivalstava mačke i miša u povijesti.


Jerry useli u najljepši hotel New Yorka uoči vjenčanja stoljeća, prisiljavajući organizatora vjenčanja da hitno zatraži nužne mjere, a problem glodavca u hotelu mora riješiti tek zaposlena Kayla. Epska bitka mačke i miša uskoro zaprijeti uništenjem njezine karijere, vjenčanja, a moguće i samog hotela.

Zagreb, Varaždin i Koprivnica - 24. travnja


Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine Eva Brlek, stručnjakinja u području edukacijske rehabilitacije i psihoterapije i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti.


Projekt senzornih projekcija prepoznali su Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez u čijem su kinu Tuškanac projekcije prvi put i održane.


Za sada su poznati datumi projekcija u zagrebačkom kinu Tuškanac, varaždinskom kinu Gaj i koprivničkom kinu Velebit - 24. travnja. Datumi za ostala kina objavit će se naknadno na stranicama Hrvatskog filmskog saveza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!