Raritetna Hekuba u zagrebačkom HNK

27.04.2023.

09:38

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

Katarina Livljanić

Katarina Livljanić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U Foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu jučer je izvedena je "Hekuba", glazbeno-scenska predstava muzikologinje, skladateljice, pjevačice i glumice Katarine Livljanić, djelo praizvedeno prošloga ljeta u njezinu rodnom Zadru. 

Jednu od najpotresnijih antičkih priča, o trojanskoj kraljici Hekubi koja se pretvara u pomahnitala demona koji jedini izlaz vidi u osveti, ova profesorica rane glazbe s pariške Sorbonne donosi uz članove svojega međunarodnog ansambla Dialogos i domaće klape Kantaduri.

Na izvedbi je bila i ekipa Vijesti iz kulture:

- Od Držića prema Ludovicu Dolceu talijanskom autoru, kojeg je Držić preveo, napravili smo opet jednog križanca. Dubrovnik u 16. stoljeću je pun izvora, Venecija u 16 stoljeću. je još punija glazbenih izvora, a imamo i tradicijsku glazbu, izjavila je Katarina Livljanić.

Katarina Livljanić

Katarina Livljanić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U današnjem svijetu koji sve više voli crno-bijele podjele na dobre i zle, Hekuba je priča o dobrima koji mogu biti zli i zlima koji se mogu smilovati, Hekuba je priča o ljudskoj duši u svoj svojoj dubini i nedokučivosti, o tami koja može biti svjetlo, o sljepilu koje može postati vid. Neka dobri vjetar zapuše i Hekuba će krenuti prema vama.

iz predgovora Katarine Livljanić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!