Uglazbljeni Marulić za otvorenje dvorane na Pagu

23.04.2021.

16:09

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Katarina Livljanić

Katarina Livljanić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U sklopu otvorenja kulturnog centra u Novalji na otoku Pagu svjetski poznata glazbenica Katarina Livljanić izvela je autorsku glazbenu monodramu - "Biblijsku priču o Juditi i Holofernu" koja se, naravno, temelji na stihovima Marka Marulića. 

Katarina Livljanić dvadeset je godina predavala srednjovjekovnu glazbu na pariškoj Sorboni, a od 2019. profesorica je na uglednoj Scholi Cantorum Basiliensis gdje predaje pjevanje i interpretaciju rane glazbe.


Njezin nastup na Pagu zabilježila je ekipa Vijesti iz kulture:

Pjevačica i muzikologinja, jedna od vodećih međunarodnih specijalistica za izvedbu srednjovjekovne glazbe, na 500. obljetnicu objavljivanja Marulićeve "Judite", publici je priredila spektakularnu izvedbu tog povijesnog djela.


- Nije to samo jedna doslovna priča žene koja ubija jednog vojskovođu nego je to priča o svemu onome što mi možemo u sebi ubiti i uništiti ono što nam stoji na putu. To je jedan intiman prostor u kojem će se moći razne kazališne i poetske večeri i glazbene održavati dakle eto jedan zanimljiv novi prostor koji će Novalji sigurno dati puno dobrih sadržaja, rekla je Livljanić.

Kulturni centar u Novalji

Kulturni centar u Novalji

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Kultura je napokon udomljena, do sada raspršena po različitim lokacijama, trgovima, lunjskim maslinicima – sada je pronašla svoj dom.


- Pružit ćemo priliku djeci da se tu rade radionice različitog tipa, najavljuje glazbenik Simo Radosavljević, a Ive Dabo iz klape Čeprlji dodaje: Imamo se gdje sastati, nema smetnje, imat ćemo svoj kutak gdje ćemo moći vježbati.


Nakon pedeset godina stanovnici će u višenamjenskoj dvorani moći pogledati film. Samo u opremanje dvorane s 250 sjedećih mjesta uloženo je više od milijun kuna, a grad je izdvojio 20 milijuna za izgradnju ovog itekako korisnog objekta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!