Novaljske, lunjske i barbatske kulturne kronike

19.04.2021.

13:38

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

"Dota - Odrazi kulturne Novalje"

"Dota - Odrazi kulturne Novalje"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Za nekoliko dana u Novalji će biti predstavljena knjiga "Dota" u kojoj je naš poznati intelektualac, publicist, novinar i pjesnik don Anton Šuljić prvi put na jednom mjestu objedinio poznate, ali, možda, širokoj publici, manje znane, novaljske, lunjske i barbatske kulturnjake.

I prije nego što će svojim otočanima predstaviti ovo zanimljivo izdanje, don Šuljića je ekskluzivno za Vijesti iz kulture progovorio o knjizi:

Knjiga neobična naslova, zainteresirat će čitatelja, već na prvi pogled. Nit vodilja bile su joj umjetnost, kultura, znanost i vjera. Četiri imenice ženskoga roda, baš kao što je i dota ili, mnogima, možda, poznatija kao miraz, dakle ono što djevojka unosi sa sobom u brak i novu obitelj. 


Upravo jednu takvu obitelj čini 40-ak velikih imena koji su svojim stvaralaštvom zadužili Novalju, a njihovu je, pak dotu, u ovoj knjizi objedinio i sam Novaljac don Anton Šuljić.

don Anton Šuljić

don Anton Šuljić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Ja se bavim dotom koju ima moj rodni grad, odnosno ono što spada u područje mog rodnog grada na otoku Pagu, mjesta Barbati, Lun i Stara Novalja. Tu je, dakle, zanimljivo koliko se na jednom malom području našlo puno kvalitetnih ljudi, književnika i likovnjaka, koji su ostavili znatan trag, ističe Šuljić.


Andrijana Škunca, Ivan i Mario Dabo, fra Bernandin Škunca, Ivan Palčić, Dominik Kunkera - to su samo su neka od imena koje susrećemo u knjizi, a, možda, vrlo malo znamo o njihovu stvaralaštvu, a baš o tome pisao je don Šuljić. Punih 20 godina nastajali su njegovi eseji, recenzije, kritike i crtice iz kojih doznajemo mnoge zanimljivosti.

"Dota"

"Dota"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Bez namjere da bude kompendij umjetnosti i kulture svega i svih povezanih s Novaljom, ova je knjiga, ističe njezin autor, odraz kulturne Novalje, ali i svojevrsni dug kraju iz kojega je potekao.


Za nekoliko dana knjiga izlazi pred Novaljce, autorove najvažnije kritičare. Već sad znamo, da će mu "Dota" donijeti samo pohvale.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!