Trijumf filma "Trokut tuge"- europski Oscar Zlatku Buriću

11.12.2022.

12:45

Autor: Maja Njirjak/Dnevnik/HRT/IMS

Ekipa filma "Trokut tuge"

Ekipa filma "Trokut tuge"

Foto: Sebastian Gabsch / DPA

Na Islandu, u Reykjaviku, sinoć je održana 35. dodjela Europskih filmskih nagrada. Europski oskari dodijeljeni su u 26 kategorija, a trijumfirao je film ''Trokut tuge'' u kojemu ruskog tajkuna Dimitrija glumi Zlatko Burić, za što je osvojio nagradu za najboljeg europskog glumca.  

Prvi europski Oscar hrvatskom glumcu, doduše s danskom adresom. Zlatko Burić osvojio ga je za najbolju mušku ulogu istočnoeuropskog oligarha u filmu ''Trokut tuge'', koji se upravo prikazuje u hrvatskim kinima.   


- Hvala vam, ne znam što bih rekao - srce mi skače od sreće i uistinu sam sretan! Davao sam sve od sebe, sve ove godine i lijep je osjećaj sada primiti nagradu. I tu ću se zaustaviti. Ovo je dobro mjesto, rekao je Zlatko Burić.  

Upravo je film ''Trokut tuge'', koji je i u Cannesu osvojio Zlatnu palmu, trijumfirao na 35-oj dodjeli europskih Oscara, s 4 nagrade - za najbolji scenarij, najboljeg redatelja i najbolji film!


- Presretan sam što sam ovdje večeras. S vama, u Reykjaviku. Zahvaljujem cijelom filmskom ansamblu. Zahvaljujem i Harrisu Dickinsonu i Charlbi Dean, koja nas je u listopadu napustila i njoj posvećujem ovu nagradu. Zato pozorno gledajte film, posebno njezinu izvedbu, kazao je Ruben Ostlund, redatelj filma ''Trokut tuge''


A nakon ceremonije je dodao:


- Željeli smo napraviti zabavni ''roller coaster'' za odrasle. Htjeli smo od odlaska u kino učiniti pravi doživljaj, ali i da imate o čemu razgovarati kad iz njega izađete.


Za ulogu u filmu ''Corsage'' - najboljom glumicom proglašena je Vicky Krieps, koja je ceremoniju zbog bolesti pratila od kuće.


- Ovu nagradu posvećujem ženama u cijelom svijetu, koje se trebaju vidjeti i čuti. Svima njima čije duboke rane ne zacjeljuju generacijama. I da se izliječimo svi zajedno - kako bi i muškarci i žene postali zajedništvo, rekla je Krieps.


U 26 kategorija - Hrvatska slavi i u onoj za najbolju montažu - i to za tursko-hrvatsku produkciju filma ''Dani suše'' producentice Anite Juka.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!