Mladi meteorološki tehničari, jedini u Hrvatskoj

01.05.2023.

08:20

Autor: Lucija Žeger/Dobro jutro, Hrvatska

Mladi meteorološki tehničari

Mladi meteorološki tehničari

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Osmaši će kroz mjesec dana morati odabrati srednje škole u kojima će nastaviti svoje obrazovanje. U karlovačkom zelenilu pronašli smo jedinstveni srednjoškolski smjer u sklopu Šumarske i drvodjeljske škole - meteorološki tehničar. Taj smjer ne postoji ni u jednom drugom gradu. Zavirili smo u njihove laboratorije, učionice i studio. 

- Smjer meteorološki tehničar postoji u Hrvatskoj od 2000. i tada je upisana 1. generacija. Ja sam iz nje. Od tada postoji neprekidno, učenici se upisuju. Smjer je vrlo specifičan i zanimljiv posebno za one koji vole prirodne znanosti. Imamo 4 usmjerenja -šumarski tehničar, dizajner i meteorološki tehničar kao 4-godišnja usmjerenja i stolari koji su trogodišnje usmjerenje i deficitarno zanimanje, kaže nastavnik fizike i meteorološke grupe predmeta Zrinko Bahorić.

Kako kaže profesor Bahorić, u vrijeme klimatskih promjena koje Zemlja trpi, ovaj će smjer biti sve traženiji. Posebice za one koji svoja znanja već sada usavršavaju u praksi.

- Škola se nalazi u Karlovcu, u arboretumu od nekih 16 hektara gdje se odvija i dobar dio prakse kako šumarskih tehničara tako i meteorologa - jer se ispred škole nalazi meteorološka postaja koja je jako dobro opremljena.

Učenici kroz tri godine svladaju vještine da mogu raditi kao samostalni motritelji na glavnim meteorološkim postajama, isto tako mogu obavljati hidrološka mjerenja, stiču obrazovanje oko obrade i pohrane met podataka.

- Ima tu nešto i statistike. Ali ono što bih ja istaknuo jest da dobiju nekakav osjećaj za stvarne fizikalne i geofizičke osobine kako bi mogli razumjeti nekakve procese, dodaje Bahorić.

Snimaju vlastite prognoze za županiju


U školu je nedavno stigao i meteorološki studio u kojem učenici snimaju detaljnu vremensku prognoze za Karlovačku županiju. Prognozu temelje na svojim mjerenjima, a objavljuju je na društvenim mrežama.

- TikTok je nekako nastao iz naše želje za promoviranjem smjera zajedno u suradnji s prof. Čordašev. Kako se ove godine nije upisao nitko - mislili smo da je dobra ideja da na društvenim mrežama promoviramo smjer. Napravili smo TikTok profil i nekako se trudimo sve naše prognoze i aktivnosti tamo promovirati, objašnjava učenica 3. razreda Ivana Miljenović.

Gdje meteorološki tehničari mogu raditi?


Vrijedi pohvaliti ove učenike koji su prošle školske godine osvojili prvo mjesto među konkurencijom od 15 srednjih škola na međunarodnom programu GLOBE sa vlastitim projektom o prognoziranju vremena. Najljepše od svega jest kako oni sami opisuju svoj smjer:

- Jako mi se sviđa ovaj smjer i stvarno sam zadovoljna. Ispunio je moja očekivanja i nadam se da ću to i nastaviti, kaže učenica 4. razreda Zrinka Fabijanić.

Zadnje, ali ne i manje važno pitanje jest - gdje meteorološki tehničari mogu raditi? Profesor Zrinko Bahorić je objasnio kako se većina tehničara može zaposliti u Hidrometeorološkom zavodu.

- Jedan dio učenika se ima šansu zaposliti u kontroli zračne plovidbe, a što se tiče daljnjeg školovanja dosta je učenika koji su upisali PMF u Zagrebu i završili smjer meteorološke hidrometerologije. Jedan od takvih sam i ja i nekoliko mojih kolega za koje znam da su doktorirali i rade vani, kaže. 

Ipak, što god odlučili i kamo god se zaputili, učenici će zagarantirano moći uživati u onome što im ova škola i ovaj grad donosi.

- Od meteorološke postaje, od blizine prekrasne rijeke Korane gdje mogu obavljati meteorološka mjerenja. Karlovac je prekrasan grad i o učeničkom domu čujemo sve najbolje. Dakle, iz cijele Hrvatske su učenici dobro došli i mislim da će im biti jako lijepo, dodaje profesor.

Meteorolozima zahvaljujemo na trudu koji ulažu u svoju školu, a budućim srednjoškolcima želimo sretan put do željene destinacije!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!