Nevjerojatna srednja škola u Omišu: oni pomažu svima

09.10.2022.

21:53

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/P.F./HRT

Nevjerojatna srednja škola u Omišu - oni pomažu svima

Nevjerojatna srednja škola u Omišu - oni pomažu svima

Foto: Dnevnik / HRT

Škola u kojoj učenici pomažu onima kojima je pomoć potrebna, u kojoj su učenici i profesori kreativni - uspješni na državnim natjecanjima. Škola u kojoj u 13 godina nitko nije pao na obveznim ispitima na maturi. Za našu rubriku "I mi idemo u školu" novinarka HRT-a Sunčica Findak posjetila je nevjerojatnu Srednju školu u Omišu.

Gospođe Silviju i Dragu, članice Udruge osoba s invaliditetom, zatekli smo u frizerskom praktikumu.

- Gospođi trebamo skratiti franzete, šiške, ovako u visini obrva, rekla je nastavnica jednoj od učenica.

Predale su se u spretne ruke budućih frizerki.

- Ovo je praktična nastava smjera frizer, mi dugi niz godina surađujemo sa Udrugom Agape, ugošćujemo njihove korisnike, šišamo, feniramo, rekla je Ankica Sučić, nastavnica stručne nastave u zanimanju frizer, Srednja škola "Jure Kaštelan", Omiš.

- S lijepom frizurom idemo kroz dan zadovoljne, rekla je Draga.

U susjednoj učionici, s drugim korisnicama, praktična nastava budućih kozmetičara. I učenici smjera instalater kućnih instalacija spremni su za posao.

- Ove godine oformili smo mobilni tim maturanata kojim pomažemo članovima Udruge Agape kao što su popravci bojlera, izmjena bojlera, rekao je Pave, smjer instalater kućnih instalacija. 

U kabinetu za kemiju gimnazijalcima je itekako zanimljivo. Fizika, matematika i kemija putem pokusa i eto - pobakrenog nakita.

- Zanimljivo je na kemiji, zanimljivo u laboratoriju. Kad idem van nosim ovaj nakit s kemije, potvrdila je Hana, gimnazijski smjer.

Izrađuju i balzame za usne, sapune. I ekipa HRT-a je nešto naučila - zbog čega se sapun pjeni: znači kad je ricinusovo ulje onda se pjeni.

U hodniku miris vodi u kuhinju. Ovogodišnji državni prvak u kuharstvu pomaže mlađim budućim kuharima.

- Tradicionalno radimo večeru za beskućnike. Danas su u pripremi domaće njoke koje ćemo nakon što spremimo odnijeti u Split, rekao je Nikola, državni prvak u kuharstvu.

Dobit će oni u Splitu i gulaš i palačinke. I kad je ekipa HRT-a pomislila da više nikomu tijekom nastave ne pomažu - stiže i kod učenika hotelijersko-turističkog smjera.

- Osmišljavamo novi vizual za naš projekt Omiška kampanulica koji smo počeli lani. To je projekt kojim učimo naše učenike na koji način brendirati, promovirati naš grad, objasnila je Elvira Sorić, prof. hrvatskog jezika, Srednja škola "Jure Kaštelan", Omiš.

Pa novinarka HRT-a Sunčica Findak pita postoji li išta što još moraju postići.

Postoji, kaže ravnateljica, a to je - vratiti interes za jedan smjer.

- Izgubili smo konobare kao i u većini škola jer ne postoji interes, rekla je Tereza Srdelić, ravnateljica, Srednja škola "Jure Kaštelan", Omiš.

I dodaje, imamo izvrstan program za njih.

Uopće ne sumnjamo. Jer ova je škola tako zanimljiva da je svatko tko je ne odabere na gubitku. Očekujemo sljedeće godine pun razred budućih konobara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!