Premijera filma "Dnevnik Pauline P." 18. ožujka

16.03.2023.

10:11

Autor: Lucija Žeger/V.K./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Premijera filma Dnevnik Pauline P.

Premijera filma Dnevnik Pauline P.

Foto: HTV / HRT

Najprodavanija dječja knjiga, a ujedno i lektira u 3. razredima „Dnevnik Pauline P.” postaje film! Nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, HRT-a i Kreativne Europe, a premijerno će biti prikazan u Zagrebačkom Studentskom centru 18. ožujka. U sva ostala kina diljem Hrvatske stiže od 23. ožujka.


Omiljeni dječji roman autorice Sanje Polak „Dnevnik Pauline P.“ prerastao je u igrani dugometražni film pod vodstvom Nevena Hitreca. Školske i obiteljske dogodovštine gledatelji će uskoro moći vidjeti u kinima diljem Hrvatske.

- Pa to je jedan jako radostan i rijedak događaj. Nedostatak dječjeg filma zapravo još više potencira tu radost u nama jer ja sam učiteljica i moja misija je rad s djecom. Primjećujem da djeci nedostaje hrvatskog filma za djecu. To možemo vidjeti i prema povijesnom pregledu kako su filmovi za djecu nastajali. Mislim da je ovo za sve ljubitelje filma jedan poseban radostan događaj, rekla je Sanja Polak, autorica romana „Dnevnik Pauline P.“.

U ovoj vedroj obiteljskoj komediji čak je 60 uloga, od kojih 20 tumače djeca koja glume Paulinin razred. Redatelj nam je predstavio i mladu glavnu glumicu, Katju Matković.

- Katja je, vidjet ćete, jako je zanimljiva curica, kao i sva ta djeca koja imaju glumački talent. Moraju biti individualci, ali moraju biti i privatno posebni, govori Neven Hitrec, redatelj filma.

A da je posebna, uvjerili smo se i sami.

- Ja se zovem Katja, imam 10 godina. Živim u Zagrebu s mamom, tatom i dva brata. Idem u 4. razred Prve katoličke osnovne škole. Pozdravljam sve svoje prijatelje iz razreda.

Glumim u filmu „Dnevnik Pauline P.” i film je jako zanimljiv i trebali bi ga svi pogledati jer je stvarno super.

Paulina je maštovita, zabavna i razigrana. Kreativna i u svoj toj kreativnosti bude svega i zato sebe vidim kao Paulinu malo. Jako mi je slična, govori Katja Matković, Paulina P. u filmu.

Roman je pročitala prije za lektiru pa nam otkriva je li joj draži on ili ipak film. Usput nam je otkrila i je li joj se svidjelo biti ispred filmskih objektiva.

- Možda mi se mrvicu više sviđa film zato što sam ipak ja unutra pa mi je sve to tako super.

Bilo je super, bilo mi je fenomenalno, svi su bilo dobri prema meni ushićena je Katja.

Ipak, ovaj klasik iz djetinjstva nije namijenjen samo djeci. Odrasle podsjeća na važne vrijednosti koje često prolaze ispod radara zbog užurbane svakodnevnice.

- Obiteljske vrijednosti su tu. Stalno se pozivamo na obitelj, a u stvari smo malo doma, jako se malo okupljamo oko stola svi. Smatram da je ovo baš obiteljski film, naglašava Hitrec.

Vjerujemo da će nas film oduševiti jednako kao i roman. Uživajmo u novom klasiku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!