Promotivno-edukativni film "Mentalno zdravlje"

26.01.2023.

08:15

Autor: Željka Lopac Purković/V.K./Regionalni dnavnik/IMS/HRT

Mentalno zdravlje

Mentalno zdravlje

Foto: HTV / HRT

U riječkoj Osnovnoj školi Kantrida predstavljen je promotivno-edukativni film "Mentalno zdravlje". Nastavni je zavod za javno zdravstvo snimio film kako bi se podignula svjesnost o ovom rastućem javnozdravstvenom problemu i važnosti mentalnoga zdravlja.  

U ovome je filmu, u svega nekoliko minuta, prikazano kako je lako zatražiti pomoć - bez uputnice i besplatno. Dovoljno je nazvati, dogovoriti vrijeme i doći. Razlozi mogu biti različiti. 

- Djeci nekad nije baš lako uvijek i tako!, govori Vita Delogu, učenica OŠ Kantrida u Rijeci.

Mladi glumci su učenici Osnovne škole Kantrida. Već samim sudjelovanjem u snimanju filma su osvijestili važnost mentalnog zdravlja.

- Ja sam glumila osobu koju su ismijavali i može se skužiti da nije djeci uvijek lako sve u životu, da uvijek ima nekih problema i takvih stvari, ali se mogu riješiti, naglasila je Tara Markovska, učenica OŠ Kantrida u Rijeci.

Statistika kazuje kako je u svakome razredu od 25 učenika njih 5 kojima bi trebalo pomoć, no pravu pomoć dobije tek jedan! Na žalost, problemi drugih ostaju neprepoznati, pa im je samim time i pomoć uskraćena.

Problem mentalnog zdravlja je najizraženiji upravo u osnovnoškolskoj dobi.

- Svjesni posljedica koje je na mentalno zdravlje učenika imala i epidemija COVID-a i svega što ju je popratilo i provođenjem velikog broja preventivnih programa vezanih uz mentalno zdravlje djece. Rado smo se odazvali na poziv NZZJZ i uključili u snimanje ovog promotivnog videa. Naši učenici su s oduševljenjem tome pristupili i uopće nije bilo problem tko će u njemu glumiti, rekla je Sanja Kvaternik Hren, ravnateljica OŠ Kantrida u Rijeci.

Stoga je Nastavni zavod za javno zdravstvo u suradnji s osnovnim školama i ministarstvima i pokrenuo ovu kampanju kako bi se široj javnosti, ali i stručnoj, ukazalo na ozbiljnost problema.  

- Najčešći problemi su anksioznosti, depresivnosti, ali i neka agresivna ponašanja koja su također znak toga, a naravno i svi drugi spektri mentalnih poremećaja koji najčešće nastaju upravo u toj mladenačkoj dobi. Oko 50 posto mentalnih poremećaja nastaje u dobi ispod 14 godina, istaknula je prim.dr.sc. Nataša Dragaš-Zubalj, zamjenica ravnatelja NZZJZ PGŽ.

Uz ovaj projekt kojim se društvo senzibilizira za poteškoće mentalne naravi kod djece i mladih iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo najavljuju kako će se uskoro pokrenuti i drugi, vrlo srodan, a kojim bi bila obuhvaćena djeca u dječjim vrtićima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!