Školarci u Lovranu čuvaju tradiciju, krpaju vrše, sviraju istarske pjesme

27.11.2022.

20:13

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HRT

Školarci u Lovranu uče krpati ribarske vrše

Školarci u Lovranu uče krpati ribarske vrše

Foto: HRT / HTV

Učenici Osnovne škole Viktora Cara Emina iz Lovrana pravi su čuvari tradicije. Sviraju istarske pjesme, od prvog razreda krpaju vrše, od maruna znaju sve raditi, a pripremaju se i za dječji San Remo. Njih je za HTV-ovu rubriku "I mi idemo u školu" posjetila novinarka Sunčica Findak. 

I dok jedni sviraju na vodenim sopilama koju god pjesmu poželiš, drugi su istodobno mali istraživači u fizici.

- Svakim danom nastojim iz dodatne nastave iz fizike na zanimljiv način opisati apstraktne pojave. Tako smo istražili frekvenciju zvuka pomoću čaša i pomoću određene razine vode u tim čašama, kazala je Melita Stanić Šepić, profesorica fizike i matematike OŠ Viktora Cara Emina.

I mališane u velikoj područnoj školi u Mošćeničkoj Dragi doista sve zanima. Novinarka Sunčica Findak zatekla ih je na izvannastavnoj aktivnosti - šivanju i krpanju vrša.

Endi je rado pokazao kako se šije vrša od škampi. Učiteljica Suzana Galović kazala je da oni žive u primorskom kraju gdje ima mnogo ribara, pa su stoga vrše tema i na satu prirode i društva. Njezin suprug ribar naučio ju je šivati i krpati vrše, a ona male školarce, jer i oni to žele znati.

Mališani tako uče, razvijaju motoriku, čuvaju tradiciju, a mogu i pomagati u obiteljima u kojima je barem netko ribar. Čuvaju tradiciju i u još jednoj područnoj školi, u Dobreču, carstvu lovranskih maruna.

Učiteljica Marija Negrić iz te škole ima zanimljivu priču. Tu su školu pohađali njezini roditelji, ona, pa i njezina djeca. Kada je učiteljica Negrić bila učenica  bilo je 20 djece u školi, a u vrijeme kada su njezina djeca pohađala školu deset.

To je nažalost uobičajena hrvatska priča. No ravnateljica Iva Erceg čini sve da se male područne škole ne zatvore. U trenutku kada više nema spasa - ima ideju.

- Sve donedavno imali smo još tri područne škole koje su trajno zatvorene. Imali smo sreću da ih prodamo i sve smo uložili u bolje materijalne uvjete rada postojećih, istaknula je ravnateljica Erceg.

Tako će sigurno pomoći i Lovranskim črešnjicama, njihovu nagrađivanom zboru koji planira putovanje. Osim za natjecanja taj se zbor priprema i za dječji San Remo.

- Imamo svega - od tradicijskog našeg izričaja u istarskoj ljestvici koju rado štujemo, autorskih mojih pjesama, pa i popularnih, kazala je Natalija Banov, profesorica glazbene kulture.

U tu zaista posebnu školu valja se vratiti, a prvašić Erik mi je rekao: „Morate doći naučiti šivati vršu. Nije u redu da ja mali znam, a ti velika - ne znaš”.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!