Gotovo 100 prvašića svake godine ponavlja razred

28.08.2022.

19:57

Autor: Sunčica Findak/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Prvi dan u školi, ilustracija

Prvi dan u školi, ilustracija

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Nakon nekoliko izmjena proteklih godina, u školama ponovno vrijedi pravilo da se razred ponavlja s tri zaključene negativne ocjene. Pravilo vrijedi za sve, pa i za učenike prvih razreda osnovnih škola. Istražili smo i nemalo se iznenadili koliko je prvašića ponavljača u posljednjih osam godina.

Brojevi, najblaže rečeno, iznenađuju. Od 2014. do 2022. razred je ponavljao 891 prvašić. Njih gotovo 100 svake godine. Kao i inače, mišljenja javnosti podijeljena su kada je riječ o tome što se događa u našem školstvu, pa tako i vezano za prvašiće ponavljače.

- Meni je ta brojka iznenađenje, jer prvi razred je jedna odgojna priča gdje se djeca prilagođavaju samoj školi tako da mi nije jasno zašto takva velika brojka, rekao je Mišo Basić, učitelj OŠ Dr. Ivan Merz, Zagreb.

Oni koji su u svojoj školi imali takve slučajeve za to imaju opravdanje.

- Imali smo problem i sa nedolaskom u školu i sa socijalizacijom unutar razrednih odjela. Naše stručne službe, učitelji daju sve od sebe da se stvari poprave, ali nekad nije moguće izvući maksimum od djeteta, rekao je Danijel Domišljanović, ravnatelj OŠ Đurđevac.

- Ne slažem se da učenici 1. razreda ponavljaju razred jer je to jedno osjetljivo razdoblje za učenike. Nama učenici dolaze sa različitom psihoemocionalnom zrelošću, istaknula je Nada Šimić, ravnateljica OŠ Trnjanska, Zagreb.

Ravnateljica iz Kalinovca pak kaže da su imali slučaj prvašića ponavljača koji nije bio nikako pripremljen za prvi razred.

- I to se pokazalo ispravno rješenje, jer je dijete ponovno u 1 razredu naučilo čitati, računati i pisati i bilo je pripremljenije za nastavak školovanja, rekla je Mirjana Bazijanac, ravnateljica OŠ Ivan Lacković Croata, Kalinovac.

I dok se nižu različita mišljenja o zaista neobičnoj pojavi, ipak se moramo zapitati kako se dijete na početku svog školovanja osjeća kada mu se kaže: sad sve to moraš još jedaput ponoviti.

- Odmah nekako ubijemo motivaciju tom djetetu i smatram da svako dijete treba dobiti priliku makar za taj 1. razred, kaže učitelj Mišo Basić

I dok se s druge strane susrećemo s fenomenom - poplave petica, zasluženih ili nezasluženih, o tome sada nećemo suditi, zaista se postavlja pitanje: koje je pravo mjerilo znanja u našim školama? I da, još je jedan zanimljiv podatak. Najbolje rezultate, prema službenim podacima, postižu učenici na kraju 8. razreda. Pa kako onda objasniti da je od 2014. do 2022. prvi razred srednje škole ponavljalo 8 tisuća učenika. Matematika je jednostavna: svake godine njih tisuću. Gdje su se izgubile te silne petice?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!