U Vukovar će ove godine 40.000 učenika

06.06.2022.

20:41

Autor: Ines Milanković/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Učenici u Vukovaru

Učenici u Vukovaru

Foto: Dnevnik / HRT

Vukovar će ove godine posjetiti 40-ak tisuća učenika osmih razreda koji u sklopu obvezne terenske nastave iz Povijesti u gradu heroja uče o Domovinskom ratu. Oni iz udaljenijih krajeva Hrvatske u Vukovaru ostaju do tri dana, a sve aktivnosti su im besplatne. 


Ubrzanim tempom nastavlja se nacionalni projekt "Posjet učenika osmih razreda Vukovaru". U gradu ih je posljednjih mjeseci od 500 do 850 dnevno. Ovdje uče o Domovinskom ratu.  

- Projekt je zamišljen tako da učenici dođu u Vukovar, gdje će biti smješteni u Hostelu Dubrovnik. Osigurana im je prehrana, smještaj i obilazak svih memorijalnih lokaliteta, govori Krunoslav Šeremet, ravnatelj JU Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar.

Obilaze se i kulturne ustanove kojima se Vukovar doista - može pohvaliti. Ovdje i ulice imaju svoje priče.

- Trpinjska cesta sama za sebe priča priču, dakle groblje tenkova, presedan u povijesti svjetskoga ratovanja. Ulica koja je ispisala stranice povijesti za cijeli svijet, naglašava Marijo Lozančić, turistički djelatnik u Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar.

O herojima, hrabrosti i ljubavi prema domovini, novim generacijama svjedoče vojne osobe i sudionici Domovinskog rata. Osmaši - oduševljeni gradom i terenskom nastavom.

- Iznenadilo me što je sve obnovljeno. Očekivao sam više porušenih kuća. Znali smo o gradu heroja već od prije, ali zanimljivo je čuti to od vojnika koji su tu bili, koji su branili grad, rekao je Adrijan Belas iz Splita.

- Mislim da je ovo važno, što god da danas prolazimo, bile to crkve, muzeji, bolnice i vojarne mislim da je to bitno i da će ostati u našim sjećanjima do kraja života, istaknula je Karla Colić, Sv. Filip i Jakov.

Ostaju trajna i prijateljstva koja se ovdje sklapaju.

- Cijelo vrijeme smo se zajedno družili, upoznali smo nove ljude i to su prijateljstva za život, naglašava Duje Ivančić iz Splita.

U 8 godina, koliko se provodi projekt, Vukovar je posjetilo 190 tisuća učenika osmih razreda.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!