Škola u Belom Manastiru: Sedam strukovnih zanimanja, četiri strana jezika

04.12.2022.

20:19

Autor: Sunčica Findak/IMS/A.S./HRT

Prva srednja škola u Belom Manastiru

Prva srednja škola u Belom Manastiru

Foto: HRT / HTV

Odmah na ulazu u Prvu srednju školu u Belom Manastiru, novinarska ekipa HTV-a na čelu sa Sunčicom Findak zapitala se - tko će koga snimati? Mi njih ili oni nas? I dogovorili se - nitko nikomu neće smetati.

- Koristimo naše mobitele, nemamo neku specijalnu opremu, jer su mobiteli kvalitetni i imamo jednog učenika koji sve to montira, rekao je Goran Čizmadija, nastavnik prometne grupe predmeta i voditelj filmske grupe iz Prve srednje škole Beli Manastir.

Sve reportaže objavljuju na mrežnoj stranici škole. U ponudi ima sedam strukovnih zanimanja i uz strukovne predmete veliku pozornost posvećuje stranim jezicima. Vježbali su jezikolomke na mađarskom, njemačkom, hrvatskom i engleskom.

- Zaista se trudimo što više usavršavati jezike budući da će im trebati u budućem poslu, kazala je Ivana Pothorski, prof. engleskog i njemačkog jezika iz Prve srednje škole Beli Manastir.

Znanje jezika će poslužiti CNC operaterima. Posla ima, a oni nakon završetka obrazovanja mogu odmah početi raditi. Naravno najviše se upisuju za tehničara za računalstvo i tehničara za mehatroniku.

- U budućnosti se vidim negdje u lokalnoj firmi kao CNC operater, rekao je učenik Leo.

Još jedno zanimanje je posebno traženo na tržištu, a to je za bravara.

- U ovom poslu je najvažnija zaštita jer pri zavarivanju se pravi velika toplina i zračenje pa treba zaštitna maska, rukavice i odijelo, kazao je učenik Ramo.

Kada se sve savlada, onda nema problema s poslom i plaćom. Naime, to je dinamičan posao. Adrian se još koleba, ne zna želi li biti bravar ili pjevač.

- Mlada sam osoba. Bitno mi je da imam neko zanimanje na kraju, izjavio je Adrian.

Osim što su vrijedni sa zanatom, oni pjevaju. Naime, oni imaju probu školskog benda "Baranjski momci".

- Razgovarali smo i uvidjeli da dosta učenika polazi i Umjetničku školu u Belom Manastiru, pa je najprije bila ideja razredni bend i šalimo se da sam ja njihova PR menadžerica i sada imamo "Baranjske momke", rekla je Mirna Glavan Grbeš, prof. povijesti i hrvatskog jezika i književnosti iz Prve srednje škole Beli Manastir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!