Za svakog ponešto

14.11.2021.

20:10

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT

Za svakog ponešto

Za svakog ponešto

Foto: HRT / HRT

Ako želite naučiti igrati šah ili voziti bicikl, možete u osnovnoj školi Zvonka Cara u Crikvenici, gdje će vas u tome podučiti tamošnji učenici. A učitelji i profesori te škole rade, pak, na dvije adrese. Osim u školi, predaju i na dječjem odjelu specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju. 

Tišina, koncentracija, čuju se samo otkucaji sata. Kao pravi šahovski majstori mališani radionicu shvaćaju iznimno ozbiljno. Zato su i prvaci, županijski, državni, ali i šire. Tara je išla na europsko i državno prvenstvo,  Ivano kaže da mu je zadnja partija trajala oko 4 sata i na kraju je uspio biti prvi...

I Tara i Ivano imaju još nešto zajedničko - kod kuće, kažu, znaju igrati šah ali ne dovoljno dobro da bi s igrali s njima.

Netko se opušta uz šah, netko u keramičarskoj radionici. Tara sudjeluje u njoj od drugog razreda, obožava raditi s glinom i to je, kaže, uveseljava.

Svako vrijeme nosi svoje pa tako i u kreativnoj učeničkoj zadruzi.

- Došla su takva vremena da smo tiskali logo na maskice, umjesto da smo radili neke druge proizvode u učeničkoj zadruzi - otkriva Desiree Pečaver, ravnateljica OŠ Zvonko Car, Crikvenica.

Aktivni su i u gradu. Hana je predstavnica dječjeg gradskog vijeća i u dvije godine sve što su predložili - grad je prihvatio.

- Napravili smo da bus dolazi po djecu odmah pred školu i napravili smo puno igrališta za djecu, da se mogu igrati na sigurnom da ne prelaze cestu i uživaju u slobodnom vremenu - zadovoljna je.

U prometnoj kulturi među najboljima su u državi. Što je potrebno da bi postali državni prvaci, otkriva Ivo Tkalec, nastavnik tehničke kulture OŠ Zvonko Car, Crikvenica:

- Potrebno je da učenici dobro vladaju vožnjom spretnosti kada je u pitanju bicikl i potrebno je vrhunsko znanje kada je u pitanju poznavanje propisa i pravila.

Iz škole se naša TV ekipa žuri prema drugoj lokaciji - školi u bolnici. Nastava počinje u 14 sati, nakon što su djeca odradila svoje terapije.

- Djeca jako dobro prihvaćaju školu u bolnici, obzirom da ovdje ostaju 3 tjedna i to im omogućava da budu u kontinuitetu s nastavnim gradivom - kaže Diana Gašparović, voditeljica područnog odjela Thalassotherapia OŠ Zvonko Car, Crikvenica.

Tu su djeca iz cijele Hrvatske, godišnje ih se u Talasoterapiji liječi prosječno 500. U bolničkoj su školi po dva kombinirana odjela - nižih i viših razreda. Dobivaju i ocjene, ne zaostaju s gradivom kada se vrate u svoje škole. I tko god da je došao na ovu korisnu i edukativnu ideju - svaka mu čast. Kao i onima koji to provode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!