16:54 / 05.03.2021.

Autor: Kristina Tartaro/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Na Pagu krenuli raditi sir, kuha se i čuvena skuta

Paška sirana

Paška sirana

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Proizvodnja čuvenoga Paškog sira u punom je jeku. S njime i još jedne delikatese - paške skute koja nastaje kuhanjem sirutke. Proizvodi se u malim količinama i vrlo je tražena te cijenjena.

Vruće je u pogonu najstarije sirane na Pagu. Kuha se skuta.

- Sirutka se miješa dok se ne počne lagano dizati na površinu. Vadi se u kalupe, ističe Branimir Škunca iz Paške sirane.

- To je zapravo nusproizvod proizvodnje Paškog sira. Nusproizvod znači da je ostatak, međutim to nije ostatak koji se baca - on se itekako dobro plasira pogotovo u ovom periodu kad je vrijeme mužnje, dodaje Martina Pernar Škunca iz Sirane.

Potražnja za paškom skutom oduvijek je bila veća od ponude. Sve što skuhaju uspješno prodaju i sirane i mali proizvođači.

- Prema Zadru, Splitu ide to, nema problema. Inače je to, recimo, od 15 litara sirutke bude jedna kila skute i to je dobra cijena. Trideset, četrdeset kuna po kili i skupi se jedna lijepa dnevnica, kaže ovčar Ivan Festini.

Baš kao u Paškom siru, i u skuti su prisutni esencija otoka, tradicija i naslijeđe. Ta nježna, snježnobijela delikatesa s ponosom nosi i epitet 'supernamirnice'.

- To je albuminski sir. Albumin i globulin imaju sve aminokiseline koje su potrebne u prehrani. Zna se da sirutka ima blagotvorni učinak na organizam i imunitet. Mi u Pagu je volimo jesti samu ili tradicionalno staviti u crnu kavu, međutim ona je jako dobra i kada se polije s malo maslinovog ulja ili evo uz med ili neki dobar džemić. Zahvalna je i za pripremu slanih i slatkih recepata, dodaje Pernar Škunca.

Uz već proslavljene sir, janjetinu i sol, paška skuta još je jedan prehrambeni otočni adut koji bi mogao nositi prestižnu europsku oznaku izvornosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!