07:00 / 23.12.2021.

Autor: Kornelija Benazić/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

U suradnji instituta i fakulteta do rakije s mirtom i divljim šipkom

Eksperimentalna rakija od mirte i šipka

Eksperimentalna rakija od mirte i šipka

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Prije fine hrane, dobro je početi obrok pravim aperitivom. Po proizvodnji domaće rakije, osobito biski, medici, travarici, nadaleko je poznata Istra. No porečki Institut za poljoprivredu i turizam otišao je korak dalje. S Agronomskim fakultetom u Zagrebu eksperimentalno je napravio - rakiju s mirtom i divljim šipkom.

Bobice svježe mirte, ali i plod divljeg šipka, našli su se u istarskoj komovici. Nisu u likerskoj varijanti, već se deklariraju kao rakije. Nema dodatka šećera. Rakije s mirtom vrlo su aromatične.

- Uz neke mirise koji se povezuju s eukaliptusom, kojima je mirta izuzetno bogata ima još i note lovora, ružmarina i mente, ističe Tomislav Plavša s Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču. 

Ni rakiji s plodovima divljeg šipka ne nedostaje mirisa. No, više, kažu degustatori, vuče na fini viski.

- Smatramo da bi ovo mogao biti početak jedne lijepe priče, nekakvih novih proizvoda koja će upotpuniti priču oko istarskih rakija, dodaje Plavša. 

Istarske domaće rakije, poput biske, travarice ili erbaluiđe poznate su diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu. Jedni od pionira proizvodnje većih količina vrhunskih istarskih rakija su članovi obitelji Rossi. Upravo su na njihovom imanju predstavljene nove vrste istarskih rakija.

- Tržište se konstantno razvija, konstantno evoluira. Ima nove zahtjeve. Mi to uvijek osluškujemo i gledamo kako zadovoljiti tu potrebu, govori Luka Rossi.

Kraft proizvodi sve su popularniji među potrošačima, domaćima ili turistima koji u Istru dolaze i zbog enogastronomskih doživljaja.

Rakije s mirtom i šipkom mogle bi uskoro biti uvrštene u paletu proizvoda proizvođača istarskih rakija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!