Ivanu je pomoglo terapijsko jahanje, ali životinje traže vašu pomoć

23.02.2022.

07:00

Autor: Mariola Milardović Perić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Program terapijskog jahanja za djecu s posebnim potrebama.

Program terapijskog jahanja za djecu s posebnim potrebama.

Foto: - / Shutterstock

Udruga tjelesnih invalida TOMS od 2014. provodi program terapijskog jahanja za djecu s posebnim potrebama. Posljednje su tri godine i na imanju u Blizni Donjoj, u trogirskom zaleđu. Životinja je na dječju radost sve više, ali s njima rastu i potrebe. Potrebne su im donacije za kupnju hrane za životinje. 

Malo tko može Ivanu izmamiti osmijeh kao ova plemenita i ponosna životinja. Dok čeka red na jahanje, dobro dođe i šetnja s Pedrom.

- Prvi put smo došli s četiri godine, tad nije mogao glavu držati, rekao je Tome Barada, otac.

Danas jaše samostalno, uspravan, s konjima zaigran. I napreduje.

- Vjerujem da je to od jahanja, on se i veseli tome, ne govori, ali kad mu spomenete konje, on se raduje, naglasio je otac Barada.

- Morate to osjetiti, oni se stope sa životinjom, koliko oni poštuju konja toliko i konj poštuje njih, a onda su čuda moguća, istaknula je voditeljica terapijskog jahanja, UTI TOMS Ana Odobašić

Zimi vikendom, a kad zatopli, svaki dan, tridesetak djece s posebnim potrebama iz okolnih gradova dolazi na ovaj ranč. Da se njih pita, ne bi ni otišli, jer u srca su im se uvukli Đoa i Dama, Pedro i Joke, baš kao i ove simpatične svinje i zaigrane koze. Ne bi takve radosti bilo da nije ljudi dobra srca.

- Vi znate to su volonteri, kakvi su to ljudi, ja im skidam kapu do poda, oni su stup ovog projekta, poručila je Odobašić.

Prije osam godina Udruga tjelesnih invalida Toms pokrenula je projekt terapijskog jahanja. Kad su ostali bez terena, uskočio je načelnik Marine.

- Ja sam sretan kad ih vidim ovdje na OPG Batina, kad vidim tu radost kod djece, rekao je načelnik Općine Marina Ante Mamut.

Farma je samoodrživa, troškove pokrivaju donacijama. Pomoć im uvijek treba, lete u nebo i cijene hrane za životinje, a na ranču ih je, srećom, sve više.

- Ne treba nam novac, već donacija hrane za životinje, dodao je predsjednik Udruge tjelesnih invalida TOMS Ivica Bašić.

Pomoći, to je najmanje što možemo učiniti, na radost ovih mališana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!