Koprivničani pomažu žabama da sigurno prijeđu cestu

17.03.2023.

07:01

Autor: Sanja Kos-Bojanić/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Žaba

Žaba

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Stiže nam proljeće i vrijeme kada žabe, nakon hibernacije, iz svojih staništa kreću na put kako bi ženke položile jaja u lokve, bare ili jezera. Na tom putu vrlo su često prepreke prometnice pa ih mnogo stradava pod kotačima automobila. Četvrtstoljetna je to tradicija. Koprivničani u ožujku pomažu žabama da sigurno prijeđu vrlo opasnu prometnicu.

Već 26 godina sredinom ožujka učenici Gimnazije "Fran Galović" iz Koprivnice postavljaju zaštitnu ogradu i kante uz cestu koja se ispriječila na putu proljetnih migracija žaba krastača do bare na drugoj strani. 

- Mislim da je vrlo bitno da se pokaže da moramo paziti gdje gradimo ceste i kako će to onda utjecati na prirodu, rekla je Mia Sremec, učenica 4. razreda Gimnazije "Fran Galović" Koprivnica.

- Meni je to važno i osobno, ali da se i starijima i mlađima podigne svijest da je važno zaštititi žabe i vodozemce općenito, rekao je Martin Berberi, učenik 4. razreda Gimnazije "Fran Galović" Koprivnica.

Čim porastu noćne temperature žabe će krenuti preko ceste do bare. Da ih ne bi pregazili automobili, postavljena ograda zaustavlja žabe, a onda ih učenici koprivničkih osnovnih i srednjih škola u kantama prenose na drugu stranu ceste. 

- Kad smo krenuli u akciju mislili smo da nam je to prvi cilj spasiti žabe, međutim kad smo vidjeli koliko ih stradava na sve strane onda smo shvatili da educiramo mlade i da ih osvijestimo o stradavanju koje uzrokuje naše nesavjesno ponašanje, kazao je Miroslav Samardžić, profesor u Gimnaziji "Fran Galović" Koprivnica.

Žabe su vrlo bitna karika u održavanju ekološke ravnoteže i samo na ovome mjestu spašeno je više od petstotinjak odraslih jedinki spremnih za parenje. Zapreke uz cestu stajat će do kraja travnja, a u prenošenje žaba mogu se uključiti i djeca i odrasli.

- Kod djece predškolske i dobi da se senzibiliziraju za prirodu da se uključe u aktivnosti koje pomažu prirodi, evo ovdje će upoznati vodozemce, kazala je Željka Kolar, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode.

Akciju postavljanja zaštitnih zapreka za žabe gimnazijalci su iskoristili i za prikupljanje smeća u šumarcima oko prometnica jer znaju da velike ideje zaštite prirode i ekološke osviještenosti počinju malim koracima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!