Nikad nije kasno - u 97. godini Agneza Vale objavila svoju prvu knjigu

29.11.2022.

19:59

Autor: Marko Percan/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Agneza Vale

Agneza Vale

Foto: Dnevnik / HRT

Agneza Vale iz Raklja nedaleko od Pule svojim primjerom pokazuje da nikad ni za što nije kasno. Uskoro će navršiti 97 godina, a prije nekoliko dana objavila je svoju prvu knjigu - zbirku poezije posvećenu rodnom kraju. 

- Na njivi neka manje restu hiže, a više šenica. Kad seljaku litina urodi i u konobu je spravi, svi trudi mu pasaju. Kad u zimi snig zemlja pokriva, seljak puli ognjišta se grije i počiva, napisala je Agneza Vale.

Ali 97-godišnja Agneza Vale ne počiva! U svojoj prvoj knjizi "Libar života" piše o rodnom Raklju kojem je posvetila 120 pjesama. Iz rodnog Raklja put ju je odveo u Pulu.

Živjela je u četiri države, a da se nije pomaknula ni 30 kilometara.

- Moj djed je služio Napoleona, moj otac Austrougarsku, moj muž Italiju, moj sin Jugoslaviju i opet moj sin Hrvatsku, kazala je Agneza Vale.

Zastave se mijenjaju, ljubav prema zavičaju ostaje. 

Pisanje joj je poput terapije, kaže, jer u životu je prošla svašta - i tragedije, nesreće, smrt voljenih.

- Nađeš se raskršću, ili opstati ili propasti, dvije su alternative. Tražiš treću, kako si pomoći. Ja sam otišla u grad - vidim novoobnovljena čitaonica, knjižnica. Rekla sam - ja ću ovdje dolaziti, nešto ću pročitati, nekoga ću pozdraviti, istaknula je 97-godišnja Agneza Vale.

Počela je pisati, a sad objavila i prvu knjigu. Uz to, sama kuha, odlazi u trgovinu, druži se s unucima i praunucima.

- Svi su dobro, zovu me - kako si nona, što kuhaš, što radiš. Kažem im - dobro sam, motam se po kući, poručila je Agneza.

Zdravlje je još služi, ali...

- Ne možeš biti star i zdrav, to je nemoguće. Voljela bi živjeti, tko bi želio umrijeti? Nitko! Najljepše bi bilo zaspati, ali mi ne odlučujemo, kazala je.

No, možemo utjecati na to kako ćemo ispuniti svoje dane, poručuje teta Nježa.

- Treba biti aktivan. To je život. Ako nisi aktivan mrtav si. Čitajte, što više čitaš, više znaš i više vrijediš, poručila je.

Ima teta Nježa još pjesama. Pa joj želimo da za stoti rođendan objavi i svoju drugu knjigu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!