Odlučile ostati u Šibeniku zbog ljubavi i posla

17:21 / 08.03.2022.

Autor: Ana Bralić/V.K./Regionalni dnevnik/HRT/IMS

Šibenik

Šibenik

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Bilo zbog ljubavi ili posla, stigle su u Šibenik i odlučile tu ostati. Taj im je grad sada novi dom i svaka je od njih svoju svakodnevicu odlučila oplemeniti onime što voli raditi.

Indijka Thangrimawi prije 3 je godine rekla zbogom poslu na kruzeru. Na brodu je upoznala svoga supruga i zbog ljubavi rodnu Aziju zamijenila Dalmacijom. Šibenik je zavoljela na prvu.

- Dok smo oboje radili na kruzeru, obišli smo cijeli svijet i svugdje je bilo znatiželjnih pogleda jer je on visok, ja niska, izgledamo drugačije i ljudi bi nas pogledavali, ali ovdje ne - to im je simpatično, prilaze mi, razgovaramo, govori Thangrimawi Huplngo Gović, terapeutkinja.

Svoja terapeutska znanja i vještine odlučila je iskoristiti i u novoj sredini.

- Šibenik nije velik grad u kojemu bih mogla odmah naći posao u toj struci zdravstvenih i spa tretmana pa smo došli na ideju da sama otvorim nešto svoje, rekla je.

I nije požalila. Kao ni Makedonka Olivera koja se s cijelom obitelji preselila u Šibenik zbog poslovne ponude njezinom suprugu.

- Mentalitet je malo drugačiji od našeg makedonskog, ali adaptirali smo se i sada je sve OK, naglašava Olivera Vapska, umjetnica.

I više od toga - Olivera se pronašla u novom hobiju koji je pretvorila u kućnu radinost.

- Kao učiteljica po struci, radila sam u Makedoniji, ali otkako smo se doselili u Hrvatsku, zamijenila sam taj rad s djecom i umjetnošću, rekla je Olivera.

Filigranskom tehnikom od srmenog konca, kojim su se nekoć vezli ukrasi na narodnim nošnjama, izrađuje različite motive. Ni šibenskih ne manjka pa je posebno ponosna na šibensku katedralu koja je svoje mjesto pronašla u suvenirnici katedralnog muzeja. A svoje mjesto pod šibenskim suncem pronašla je i Koprivničanka podrijetlom iz Mađarske.

- Uživam u tome da dajem ljudima informacije na njihovom materinjem jeziku kako bi se mogli snalaziti u drugoj zemlji, govori Karolina Ferlindeš Lučev, turistička vodičica.

Došla je u Šibenik zbog sezonskoga posla i - ostala. Sada je turistička vodičica i ne namjerava iz Šibenika.

- Smatram da mi daje veću priliku i to mi se jako sviđa, a naravno kulturna baština, povijest grada, to je nešto nezaobilazno što mi daje samo više i više materijala za dalje, naglašava.

Svoju budućnost pronašle su u Krešimirovu gradu. I svojim aktivnostima žele obogatiti njegovu ponudu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!