Penganje je tradicionalni način ukrašavanja uskrsnih jaja na širem dubrovačkom području. Za održanje tradicije ne brinu se samo stariji, već i mlađe generacije, poput Ane.
03.04.2021.
18:06
Autor: Morana Baričević/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.
Penganje je tradicionalni način ukrašavanja uskrsnih jaja na širem dubrovačkom području. Za održanje tradicije ne brinu se samo stariji, već i mlađe generacije, poput Ane.
Za penganje su potrebna jaja, rastopljeni pčelinji vosak i penica.
- Penica je vrlo jednostavna. Može biti ovako neki komad drvca ili olovka obična i gore se stavi glavičasta iglica, najobičnija, objašnjava Ane Čerjan.
Još su poželjni mirna ruka i sigurnost koja se stječe s vremenom.
- Pengam od svoje 7. godine. Tata je rekao kad ja krenem u školu da mogu probati, i tako je i bilo, prisjeća se Ane.
Uzorci i šare kojima se jaja oslikavaju ovise o kreativnosti.
- Ovo je po meni nekakav moderniji cvijet, ali opet sve se radi s tim tradicionalnim crtama, samo se moraju na nekakav drugačiji način rasporediti, objašnjava Ane.
- Meni je tata Primorac, mama mi je Župka, tako da imamo neku kombinaciju primorsko-župskih jaja. To smo se vazda šalili da su naša nekakva kombinacija, jer smo iz dva kraja, dodaje.
Ane voli tradiciju i rado svoje vještine dijeli s drugima.
- Budući da sam učiteljica i imam velikih dodira s djecom, htjeli smo osmisliti radionicu penganja za djecu, ali evo znate kakva je situacija trenutačno, kaže Ane Čerjan.
Stoga je na društvenim mrežama objavila kratke videouratke, a nada se da će dogodine biti drukčije.
- Moramo držati do tradicije jer to nešto naše, nešto čime se možemo pohvaliti, tako da mislim da je ovo baš lijep običaj koji bi se trebao i nastaviti, zaključuje Ane.
Opengana jaja stavljaju se kuhati u prirodne boje, s korom od luka ili crvenim kupusom.
- Sad to moramo pustiti s mirom, da se kuha nekih 20 - 25 minuta na najniže, i to je to, objašnjava Ane.
Kad se skuhaju, namažu se uljem ili pancetom da dobiju sjaj i takva se, u skladu s tradicijom, daruju za Uskrs.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora