Periska Ninjanka u sigurnim je rukama

05.07.2022.

07:22

Autor: Kristina Tartaro/More/I.Z./HRT

Periska Ninjanka

Periska Ninjanka

Foto: More / HRT

Pronašli su je u Ninu i nazvali Ninjanka. Riječ je o mladoj plemenitoj periski koja se odlučila nastaniti u plićini poznate Kraljičine plaže. Zaštitili su je i o njoj se pobrinuli u nadi kako mlada aristokratkinja u ninskoj laguni neće ostati usamljena.

Perisku Ninjanku pronašao je gotovo uz samu obalu Kraljičine plaže Marin Čvrljević.

- Tu dođem čamcem, malo ronim iz hobija i slučajno sam u resi vidio nešto i došao sam do nju, onda se i zatvorila - živa je! Odmah sam zvao Institut, rekao je Marin Čvrljević, Nin.

- Bio sam najbliži i došli smo, snimili smo je i utvrdili da je živa, zdrava, mala periskica, da je sve u redu. Utvrdili smo da je treba zaštiti jer je jako blizu obale i plitko je, naglasio je Željko Mihaljević, Hrvatski veterinarski institut.

U kratkome roku isplanirana je još jedna akcija spašavanja i zašite plemenite periske. Uigrana ekipa - stručnjaci za zadarskog Sveučilišta i ronioci kluba sv. Roko iz Bibinja izradili su i postavit će kavez.

- Stavljamo kaveze, zato što se ovdje radi o plitkim priobalnim vodama, dubina je metar i pol, da je zaštitimo od mehaničkog oštećenja propelom, perajom, istaknuo je Đani Iglić, Ronilački klub sv. Roko, Bibinje.

 - Iznad periske ćemo doći, imamo padobran i jednostavno ćemo ga spustiti. Ona će biti točno negdje u sredini i ja se nadam da će joj biti dobro, poručio je Eugen Kogoj, Ronilački klub sv. Roko Bibinje.

Na isti način zaštićena je prije godinu dana jedna plemenita periska u Privlaci. Živa je i zdrava, kažu ronioci, i dobro napreduje. Nova kućica trebala bi i Ninjanku štititi idućih nekoliko godina.

Brojni njezini rođaci nisu bili te sreće. Zbog parazita koji se proširio Sredozemljem, najveći školjkaš našeg Jadrana izumire.

- To je jedan parazit koji uništava probavnu žlijezdu periske, ona na kraju ugiba od gladi i proširio se. Znamo da je počeo u Španjolskoj i unutar dvije godine periska je nestala s Mediterana, kazao je Željko Mihaljević, Hrvatski veterinarski institut.

Nove koje su se pojavile, smatraju znanstvenici, genetski su imune jedinke i one su jezgro nove populacije. I zato pozivaju svih ako ih uoče da dojave lokacije kako bi ih se moglo zaštititi.

- Daj Bože da se obnovi pa da ponovo bude šuma tih lostura što mi kažemo tu, poručio je Marin Čvrljević, Nin. Ninjanka je u sigurnim rukama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!