Doznajte kako izgleda testiranje inteligencije

03.11.2022.

09:51

Autor: Lucija Žeger/Dobro jutro, Hrvatska/P.F./HRT

Testiranje inteligencije

Testiranje inteligencije

Foto: Jurica Galoic / Pixsell

Ekipa HRT-a zavirila je na jedno testiranje inteligencije u organizaciji Hrvatske Mense, udruge koja okuplja natprosječno inteligentne pojedince. Kako bi ušli u krug njihove udruge, na jednom od njihovih testiranja trebali bi riješiti ispit bolje od 98% populacije- Doznajte kako izgleda testiranje i što znači biti u Mensi.

- Mensa je udruga koja okuplja ljude natprosječne inteligencije. Hrvatska Mensa je osnovana prije 25 godina te je punopravna članica Mensa International u kojem je drugih 40 nacionalnih Mensi. Jedan od primarnih ciljeva udruge je, osim podupiranje malo naprednijih ljudi, i networking odnosno putovanja, druženja i širenja konekcija unutar Hrvatske i na internacionalnoj razini. To je primarno preko putovanja, seminara i radionica te pokušavamo stvoriti komunikaciju sa svim drugim Mensama koje su u svijetu, objasnio je Mario Erceg, član Predsjedništva Hrvatske Mense.

Pravo na članstvo se postiže tako što se polaže test inteligencije. Na testu je potrebno imati rezultat koji je gornjih 2% populacije, odnosno centil 98 ili više što je na IQ ljestvici 131 ili nadalje.

- Pa o samom testiranju ne smijemo previše iznositi određene stvari no možemo reći da se testiranje odnosno sam test koji koristi Hrvatska Mensa prije svega sadrži samo simbole, odnosno slike ili fotografije. Ne sadrži nikakva slova niti brojke. Što se tiče samog postupka prijave, prijava je isključivo putem online, odnosno putem stranice Mense, odnosno putem web shopa. Minimalna dobra granica za pristupanje ispitu je 14 godina, to je vrlo važno naglasiti. Oni koji su maloljetni moraju doći u prisustvu roditelja ili zakonskog skrbnika, rekao je Krešimir Kružić, voditelj odjela za organizaciju testiranja.

- Pa na ovo testiranje sam se prijavila prije svega iz znatiželje, a drugo - nije mi ovo prvi puta nego sam bila prije nekih 10ak godina. Bila sam jako blizu upadu pa da sad provjerim što mi se dogodilo u međuvremenu kroz tih 10 godina s inteligencijom. Je l' pala, je li ista ili je možda porasla, rekla je sudionica testiranja Suzana Milak.

- Moja majka je u Mensi pa sam ja isto odlučila vidjeti hoću li upasti, istaknula je druga sudionica testiranja Mia Šimunić.

- Na pitanje što očekuje rekla je se nada kako će većinom sve biti za rjepavanja kao uzročno-posljedične veze - slike, brojevi.

- I očekujem da onda moramo odlučiti gdje što treba ići, dodala je.

- Sljedeće testiranje u Zagrebu održavamo krajem studenoga na Filozofskom fakultetu, a sljedeća testiranja u sklopu ovog Međunarodnog dana inteligencije će se održat u Bjelovaru i u Karlovcu početkom studenoga. Također u prosincu planiramo održati čitav niz testiranja po Dalmaciji, Istri i Slavoniji, najavio je voditelj odjela za organizaciju testiranja Krešimir Kružić.

Hrvatska Mensa trenutno ima otprilike 1200 članova.

- Svaki član kad postane član Mense prihvaća statut. No, postoji mogućnosti gdje svaki član ako se želi aktivno uključiti u aktivnosti udruge na volonterskoj bazi može raditi u određenim odjelima kao što su odjel za organiziranje, za članstvo, za tehničku podršku, za PR. Također postoji mogućnost rada na izvršnim funkcijama kao voditelj određenih odjela, voditelji podružnica, nadzorni odbor ili predstavništvo što se izabire na internim izborima, objasnio je , član Predsjedništva Hrvatske Mense Mario Erceg.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!