Knjiga kao svjedok mnogima teškog vremena

05.05.2021.

06:44

Autor: Tatjana Lisičin/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Dunje Kalilić

Dunje Kalilić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Igrom sudbine i samoj autorici neočekivano, tema knjige poklopila se s osjećajima, mukama i strahovima koje je pandemija donijela. Djelo Dunje Kalilić tako je, nenamjerno, postalo svjedokom mnogima teškog vremena.

Spisateljica Dunja Kalilić, rođenjem je Trogiranka, a životom - Splićanka. Njezina knjiga "Na vrhu ruž" iz tiska je izašla u veljači 2020., ali zbog pandemije koronavirusa predstavljanje još nije održano.


Pogledajte reportažu iz emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Ruž je sitnica. U mnogim ženskim torbicama, kazuje Dunja Kalilić objašnjavajući naslov svoje posljednje knjige, Ali žena, čim ga stavi, kao da je nešto promijenila. Ponajprije boju dana, koji je možda počeo sivo. I to u nekoj tužnoj, tamnoj nijansi. Ruž u mojoj knjizi, nastavlja svoje tumačenje književnica koja iza sebe ima više od 30 godina rada i opus od tridesetak djela, prekriva - osjećaje, doživljaje.


- Žena može biti najtužnija, stavi ruž na usne, pogleda se u ogledalo i ona će se automatski osjetiti drugačije, govori Dunja Kalilić.


U splitskom ogranku Matice hrvatske koja je izdavač knjige Dunja nastavlja o svome djelu u kojem je ostavila najveći dio sebe. 


- Deset je priča ondje. Neke su pomalo i nadrealističke, pisane su modernističkim stilom, a svaka može biti nečiji život, priča Dunja. 


Priče govore o teškim i turobnim trenucima ljudskog života, o bolesti, gubitku povjerenja, osjećaju životnog besmisla, izdaji ljubavi, nestanku drage osobe.

Dunja Kalilić

Dunja Kalilić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- To je zbirka od 10 novela i sve su one na neki način zasebna cjelina, a sve one imaju tu tematiku koja je malo teža. Možda na jedan dublji način proživljava, lirski je prožeta, ali jedna drama, teži trenuci u životu i onda je došla ta korona s tom temom kao neki lockdown, napominje Dunja. 


Zbirka novela nepredviđeno je dobila drugačije značenje - u vremenu u kojemu je tiskana, za publiku kojoj je namijenjena.


- Želim naglasiti da svaka od tih priča koliko god je ona životna i ima neku dramu, da svaka nosi i optimizam na kraju, priča Dunja.


I taj ruž, u doba korone, može pokazivati inat, snagu, način borbe protiv svega gruboga i tužnoga što nas već više od godine okružuje, kaže književnica koja je svoje djelo počela putopisima. 


- Nakon toga došla je jedna serija dječjih priča, bajki, a onda su se s bajkom izmjenjivale iseljeničke ptiče. Zapravo novele. To je opet bio moj život u Americi i u Italiji, pa sam to sve nekako slagala i tako su se nizali različiti žanrovi, ističe Dunja.

Dunja Kalilić

Dunja Kalilić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Dunja je humanitarka koja je kroz nakladništvo pomagala mladim talentima. Sudjeluje na književnim natječajima. Piše bajke, poeziju, kratke priče. Standardnim jezikom i u dijalektu. Ona je osoba koju nerijetko inspiriraju sitnice. Pažnju joj skrene list, cvijet. Vedrina sunca i more koje joj je vječna inspiracija.


- A grad.... kao grad Split - volim ga. Mislim da svi ljudi koji žive u gradu taj grad bi morali voljeti. Ja ga volim, stavila sam ga u stihove.... i još ću pisati o njemu, najavljuje naša sugovornica.


Amerika u Floridi, Kućica, Priče iz čarobnog lonca, Sjene, Vrijeme bresaka, Šjora Vinka gre u spizu, Preskačem suton, Nima Splita brez Splita, Na vrhu ruž - stihovi, rečenice, misli, osjećaji, puni boja, topline i mirisa, to je Dunja Kalilić za svoju publiku - više od trideset godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!