Nevjerojatan utjecaj Kine na svijet

10:39 / 19.02.2022.

Autor: Martina Validžić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Nevjerojatan utjecaj Kine na svijet

Nevjerojatan utjecaj Kine na svijet

Foto: HRT / HTV

Znate li da mandarinski kineski ima najviše govornika na svijetu. Više od milijardu. Engleski je na drugom mjestu s 510 milijuna govornika. Trebali bi se prestati čuditi zapinjanju u komunikaciji, već upisati kineski.

Nevjerojatan je utjecaj Kine na ostatak svijeta. Tehnologija, graditeljstvo, hrana. Njihova nas kultura fascinira, a liječi njihova medicina. Tradicija je to stara preko pet tisuća godina. U pekinškom medijskom centru tome je posvećena izložba.

- Postoji dosta poveznica između zapadnjačke i kineske medicine. To je nužna povezanost. Kad me boli glava, uzimem biljni pripravak, a ne pilulu Tako smo naučeni. No, ako ne možemo naći liječnika kineske medicine, otišla bih standardnom liječniku, kaže Song Yingmei

Čak 95% kineskih bolnica primjenjuje u praksi i tradicionalnu kinesku medicinu. Akupunktura, tai chi, masaža, vakumska terapija, biljni pripravci, tretmani su kojima se održava ravnoteža energije chi. Ona pak ovisi o tome koliko je krvna slika dobra. Baza svega je princip ying-yanga.

- Yin je zemlja, yang je nebo. Čovjek stoji između. To simbolizira tjelesnu i mentalnu koordinaciju i jedinstvo, objašnjava Xu Fan

Za jedno od svojih otkrića, kineska znanstvenica Tu YouYou dobila je Nobelovu nagradu za medicinu 2015. Iz slatkog pelina izolirala je artemisinin - glavni sastojak lijeka protiv malarije, koji je spasio milijune ljudi diljem svijeta.

Kinezi imaju 2000 godina dugu povijest u borbi protiv pandemija. Zadnje koje smo doživjeli, SARS, svinjsku gripu, COVID - tretiraju s pripravcima tradicionalne kineske medicine. Tvrde da ublažavaju simptome. Uzrok svih bolesti su emocije, a svaki organ ima svoju.

- U tradicionalnoj kineskoj medicini puno pažnje posvećujemo bubrezima. To se potom odražava na našu kožu i lice, objašnjava Shi Shaokun. To znači da izgledamo lijepo kad su nam bubrezi zdravi, potvrđuje.

Osim toga kinezi imaju u svoj horoskop. Posebno vole Zmajeve.

Više pogledajte u videoprilogu!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!