10:22 / 10.08.2021.

Autor: Martina Validžić/Nippon/HRT

Toyosu - najveća ribarnica na svijetu

Toyosu - najveća ribarnica na svijetu

Toyosu - najveća ribarnica na svijetu

Foto: HRT / HRT

Iako su Olimpijske igre iza nas, o Tokiju se ima još puno toga za ispričati. Martina Validžić posjetila je najveću i najvažniju ribarnicu na svijetu. 

Toyosu je nasljednica čuvene, 80 godina stare tokijske ribarnice Tsukiji koja je zatvorena prije tri godine zbog dotrajale građevinske konstrukcije, pa su ju premjestili u novoizgrađenu halu. Prostor je to od 143.000 kvadratnih metara, nepregledne dvorane i hodnici ribljih trgovina, gdje se dnevno proda 1.500 tona ribe, a dnevni utržak je između 1 i 2 milijuna dolara. Godišnje se ovdje okrene 4 milijarde dolara, stoga ovu tržnicu i nazivaju ribljim Wall streetom.

Najveća atrakcija su dnevne aukcije tuna, zbog kojih se treba ustati oko 3 ujutro. Japanci godišnje konzumiraju oko 80 posto tune iz cijeloga svijeta, a među njima je i hrvatska tuna.

Nakon tržnice, uslijedio je riblji doručak. Posjetili su sushi bar čija tradicija seže još od daleke 1800 godine. Peta generacija obitelji vodi restoran Sushibun. Više o ponudi i atmosferi, pogledajte u videoprilogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!