Svaki petak Pogačarov trg u Ljubljani pretvara se u veliku kuhinju na otvorenom u kojoj štogod za jelo potraži katkad i 25 tisuća posjetitelja. Bojama i mirisima uličnog sajma hrane nije mogla odoljeti ni naša Martina Validžić koja je u četvrtoj epizodi HRT-ova serijala "Sretni gradovi" istraživala slovensku metropolu i njezinu okolicu.
Petkom popodne Ljubljančani odmah nakon posla jure na Pogačarov trg jer ondje od proljeća do jeseni posljednjeg radnog dana u tjednu, kad prodavači odu s tržnice, štandove zauzimaju kuhari i počinje slavlje ulične hrane.
"Otprta kuhna", odnosno otvorena kuhinja, okuplja sve generacije i profile ljudi. Ondje ćete na stubama i klupama vidjeti i poslovne ljude, i studente, i bake s unucima kako tamane burgere, curry, paellu, falafele...
To je mjesto susreta, druženja i zabave, i to one nonšalantne, zbog koje ne morate uvlačiti trbuh, nego odjenuti komotnu odjeću.
Otvorena kuhinja
Foto: Sretni gradovi / HRT
"Održivost je novo crno", moto je Ljubljane i njezine velike kuhinje na otvorenom:
- Održivost je doista važan dio grada, a i našeg projekta. Stalno to nastojimo poticati, kaže Martini poduzetnik Lior Kochary.
Lior se u Ljubljanu doselio iz Tel Aviva prije 14 godina - naravno zbog ljubavi.
- Moja supruga, odnosno sad bivša supruga, je Slovenka. Upoznali smo se u Indiji na prekrasnoj plaži, otkriva Lior.
Lior Kochavy
Foto: Sretni gradovi / HRT
U početku je, priznaje Lior Martini, bilo vrlo izazovno:
- Ljubljana je malo mjesto. Sve je bilo mirno. Kad sam se doselio, još se plaćalo tolarima, automobili su vozili središtem grada. Sjećam se da sam pitao svoju ženu zašto nije mogla biti iz Berlina ili Pariza ili nekog drugog velegrada. No, što sam više upoznavao Ljubljanu, to sam više shvaćao tu magiju i šarm, kaže Lior.
Otvorena kuhinja
Foto: Sretni gradovi / HRT
Otvorena kuhinja danas je ljubljanska tradicija:
- Ovo nam je 11. sezona. Ugošćujemo 50-ak različitih pružatelja usluga. Oni moraju biti najbolji u svom poslu u Sloveniji. Ne može se svatko prijaviti i doći na tržnicu. Obično svakog petka ugostimo od 22 do 25 tisuća ljudi. Dijelom mi je cilj bio predstaviti sve što Slovenija nudi jer su mnogi ovdje to uzimali zdravo za gotovo, zaključio je Lior.
Otvorena kuhinja
Foto: Sretni gradovi / HRT
Ako ste propustili četvrtu epizodu "Sretnih gradova" u kojoj nas Martina upoznaje s Ljubljanom, možete je besplatno pogledati na našoj multimedijskoj platformi HRTi.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!