Tajne mravlje kiseline: od koristi do otrova

25.12.2025.

07:10

Autor: Nikolina Dragošević/B.M.V./Prometej/HRT

Mravlja ili metanska kiselina najjednostavnija je karboksilna kiselina. Iako ime upućuje da se nalazi samo kod mrava ona je veoma raširena u prirodi.

Možemo je pronaći kod pčela, meduza, gusjenica, pa i u znoju te u koprivi. Naime, upravo ona izaziva reakciju žarenja kada dotaknemo tu biljku.

- Mravlja metanska kiselina je prisutna ne samo u mravima, ona je dobila naziv mravlja jer je prvi put izolirana upravo iz mrava. Kineski kemičar je izolirao nekakvu kiselinu i po tome je dobila naziv, rekla je dr. sc. Lucija Šerić Jelaska, Prirodoslovno - matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Mravlja kiselina jaka je i reducirajuća organska kiselina, a kako je među jeftinijima sve se više upotrebljava u tekstilnoj, farmaceutskoj, i drvnoj industriji.

- Ta kiselina je u malim koncentracijama vrlo korisna, dok u velikim koncentracijama ona može biti otrovna. Njezina korist je u tome što ima i lagano antibakterijsko svojstvo pa se može koristiti za dezinfekciju ili kao aditiv kozmetici da im produlji trajanje, dodaje Šerić Jelaska.

Također, jako je efikasna i u suzbijanju varoe u pčelinjem zajednicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!