11:55 / 25.02.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

150. rođendan Zagrebačke filharmonije

Zagrebačka filharmonija

Zagrebačka filharmonija

Foto: Zagrebačka filharmonija / Facebook

Zagrebačka filharmonija slavi 150 godina rada bogatim koncertom u zagrebačkom HNK – bez publike, ali uz izravni prijenos večeras od 20.30 sati na HRT 3 i usluzi HRTi. 

Nije slučajno odabran datum 25.veljače - na taj su dan 1871. godine filharmoničari, naime, prvi put nastupili na zagrebačkom Gornjem gradu, pod ravnanjem Ivana plemenitog Zajca. Slogan pod kojim ih pratimo ove sezone "Grlimo vas glazbom" u srži je stoljeće i pol duge tradicije. Nastupali su na nebrojenim koncertima, svjetskim turnejama te surađivali s najboljim domaćim i stranim glazbenicima.


Tim povodom u Vijestima iz kulture ugostili smo ravnatelja Zagrebačke filharmonije Mirka Bocha:


Svečanim koncertom kojim taj orkestar slavi svoju 150. obljetnicu ravnat će nedavno izabrani šef dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz, a na programu su Dramatska predigra, op. 25a Blagoja Berse, Vltava Bedricha Smetane, Nokturno i Kamene zvijezde Dubravka Palanovića te Bolero Mauricea Ravela.

U povodu obilježavanja 150 godina djelovanja orkestra Zagrebačke filaharmonije, ravnatelj Mirko Boch uručit će priznanja gradonačelniku grada Zagreba Milanu Bandiću, koji nastavlja sudjelovati kao podrška u rastu orkestra na čelu Grada Zagreba, koji je osnivač Zagrebačke filharmonije, glazbenoj kritičarki Jagodi Martinčević, Obrtničkoj komori Zagreb u znak zahvale za plodonosnu višegodišnju suradnju, te Michaelu Markoti, meceni Zagrebačke filharmonije i njezine godišnje nagrade Mladi glazbenik godine.


Pogledajte video prilog s glasovima publike objavljen YouTube kanalu filharmonije u povodu 150. rođendana:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!