Nagrade Dana hrvatske knjige Paljetku, Czerwińskom i Tomaš

22.04.2021.

11:41

Autor: Saša Užarević/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Marko Marulić

Marko Marulić

Foto: Željko Lukinić / PIXSELL

Na današnji dan prije točno 500 godina Marko Marulić je dovršio Juditu. Zahvaljujući tom velikom jubileju ovogodišnja je obljetnica Društva hrvatskih književnika posebno svečana. Dodjela nagrada Judita, Davidias i Slavić emitirana je na YouTube kanalu Društva hrvatskih književnika.

Od 1997. godine u organizaciji Društva hrvatskih književnika i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija dodjeljuju se godišnje nagrade Dana hrvatske knjige Judita, Davidias i Slavić.


Dobitnik nagrade Judita – za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini, ove je godine akademik Luko Paljetak za zbirku studija iz hrvatske književnosti "Književni pretinci", nagradu Davidias – za najbolji prijevod djela iz hrvatske književne baštine na strane jezike ili najbolju knjigu, odnosno, studiju inozemnog kroatista o hrvatskoj književnoj baštini, dobio je poljski slavist i prevoditelj Maciej Czerwiński, a nagradu za mlade autore Slavić - Lora Tomaš.


Dodjela nagrada emitirana je na YouTube kanalu Društva hrvatskih književnika:

Društvo hrvatskih književnika slavi 121 godinu postojanja. Osnovano je u Zagrebu 22. travnja 1900. godine - na dan kad je Marko Marulić, otac hrvatske književnosti, 1501. godine dovršio Juditu. Okupljajući književnike Društvo radi na očuvanju hrvatske književne baštine i unaprjeđenju domaće književnosti.


Pogledajte reportažu koju je uoči dodjele nagrada pripremila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Obrazloženja nagrade "Judita"


U obrazloženju nagrade "Judita" akademik Pavao Pavličić podsjeća kako je Luko Paljetak objavio cijeli niz stručnih knjiga posvećenih novijoj hrvatskoj književnosti. 


- Taj je odsječak naše književne povijesti predmet je zanimanja i u knjizi "Književni pretinci", objavljenoj u nakladi Matice hrvatske, napominje Pavličić te dodaje kako je ova konzistentna knjiga pregled onih imena i dostignuća koja se u našoj literaturi XX. stoljeća doimaju osobito važnima ili intrigantnima.


Paljetak niže rasprave o braći Vojnović, o Franu Supilu, Nazoru i Ivane Brlić Mažuranić, A. B. Šimiću, Begoviću, Frangešu, Ujeviću, Šegedinu, Slamnigu, Dizdaru, Martiću te Krunoslavu Quienu, ističe i dodaje kako ga zanimaju različiti aspekti njihova djela: motivika, stih, simbolika, a koji put se radi i o posve previđenom sloju piščeva djelovanja.


Čime god se bavio, kako navodi Pavličić, Paljetak zapravo uvijek proučava literarnost izabranih tekstova, odnosno ono po čemu ti tekstovi jesu prije svega književni. 


Obrazloženja nagrade "Davidias"


Nagradu "Davidias" za najbolju knjigu odnosno studiju inozemnog kroatista u 2020. godini dobio je poljski filolog Maciej Czerwiński za knjigu "Čvorovi prijepora. Jezici i znakovi tradicije", koju je objavila zagrebačka Alfa.


Hrvojka Mihanović-Salopek u obrazloženju nagrade "Davidias" ističe kako je knjiga uglednoga poljskog slavista, profesora na Jagelonskom sveučilištu u Krakovu Czerwińskog nov i originalan doprinos promatranju pojedinih tema hrvatske književnosti i kulture, razmotrenih u filološkom i teorijskom promišljanju u kontekstu širih društveno-povijesnih zbivanja.


- Prof. Czerwiński pronalazi kao bitnu točku dugotrajnog prijepora u novijoj hrvatskoj kulturi i politici dvije različite koncepcije koje su se razvile u doba hrvatskog narodnog preporoda, napominje i dodaje kako je prva utemeljena na nacionalnim osnovama tj. na tradiciji Trojedine kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, dok je druga internacionalna koncepcija osnovana na tradiciji Velike ilirije tj. kraljevstva ujedinjenih Slavena (poznatog još od Jurja Križanića i Mavra Orbinija).


Ocjenjuje kako autor vrlo argumentirano i objektivno sagledava složenost političkih i geopolitičkih okolnosti kao i javnih pojedinaca koji su u "postojećim okolnostima postulirali određena rješenja".

Obrazloženje nagrade "Slavić"


Mario Kolar napominje kako se Lora Tomaš knjigom "Slani mrak" prvi put predstavlja kao književnica. Ističe kako se radi o dokumentarno-fikcijskoj prozi u kojoj se kroz skicu neimenovanog malog pučinskog otoka i njegovih rijetkih stanovnika pokušava prodrijeti u suštinu otočnih mentaliteta.


Smatra kako neovisno o tome koliko pripadaju zbilji a koliko fikciji, otočni svjetovi prikazani u ovom višestruko inovativnom romanu djeluju uvjerljivo, što svjedoči o autoričinoj pripovjedačkoj zrelosti, na kakvu rijetko nailazimo među debitantima.


Predsjednik DHK Zlatko Krilić uručio je nagradu Lori Tomaš, nagrada "Judita" akademiku Luki Paljetku bit će uručena naknadno, a nagradu "Davidias" za Macieja Czerwińskoga primio je u ime nakladnika Alfe Božidar Petrač.


Dobitnici nagrada virtualno su se zahvalili na nagradama, a dobitnicima je videovezom čestitala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, čestitajući i 121. rođendan DHK-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!