Ekskluzivno: autorica najbolje knjige godine Ann Napolitano

12.04.2021.

15:16

Autor: Antonia Ćosić/V.M./Vijesti iz kulture/HRT

Ann Napolitano

Ann Napolitano

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Američka književnica Ann Napolitano napisala je knjigu "Dragi Edwarde" ne sluteći da će njome obilježiti književnu scenu 2020. godine, a brojni svjetski kritičari proglasili su je najboljom knjigom protekle godine.

Svjetski hit-roman "Dragi Edwarde" objavljen je i u Hrvatskoj, a ekskluzivno za Vijesti iz kulture o njemu je govorila autorica Ann Napolitano:

Slomiti srce čitatelja i sastaviti ga iznova tražena je vještina među piscima, a oni autori kojima to uspije, vrlo brzo završe na ljestvicama najčitanijih knjiga.


The Washington Post, The Boston Globe, LibraryReads i Amazon samo su neki od mnogih koji su roman „Dragi Edwarde" proglasili najboljom knjigom u 2020. Milijuni čitatelja popularne stranice Goodreads i New York Timesa također su je uvrstili među najčitanije. 


Za hrvatsku publiku, koja već poseže za knjigom, autorica ima poruku:


- Oduševljena sam što knjiga izlazi u Hrvatskoj i iznimno sam zahvalna svim čitateljima te se nadam da će vas ganuti i zabaviti, rekla je Napolitano. 

"Dragi Edwarde"

"Dragi Edwarde"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

184 putnika sjela su u avion, a njegov pad preživio je jedan - dvanaestogodišnji Edward. U svijetu u kojem je odjednom ostao sam kroz more tuge i kajanja prodiru tragovi nade i prijateljstva dok se pita znači li preživjeti isto što i živjeti? Jer on je, u glavi, i dalje vezan za sjedalo u zrakoplovu.


- Inspiracija za Edwarda moja je opsesija pravom nesrećom koja se dogodila 2010. kad se avion na letu iz južne Afrike u London srušio u Libiji i samo je jedna osoba preživjela - devetogodišnji Danac. Našli su ga pola kilometra od olupine, i dalje privezanog za sjedalo, govori Napolitano.


Ova suvremena američka književnica u karijeri je napisala dva romana pa kritičari kažu da joj se ovim svjetskim hitom dogodila treća sreća. "Dragog Edwarda" pisala je osam godina.


- Ono što je potrebno da bi se Edward oporavio dobrota su i blagost. Iako su svi iz Edwardove okoline odrasli - više ili manje - puni mana, njemu prilaze s dobrotom, zaključila je Ann Napolitano.


Roman „Dragi Edwarde" čitatelja vodi na putovanje mnogo duže od neke zračne linije - ono od čovjeka do čovjeka.

„Dragi Edwarde"

„Dragi Edwarde"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!