"Krugovi" Ive Andrića u kazalištu za slijepe i slabovidne

25.02.2023.

20:11

Autor: Antonia Ćosić/Dnevnik/HRT/A.S.

"Krugovi" Ive Andrića u kazalištu "Novi život"

"Krugovi" Ive Andrića u kazalištu "Novi život"

Foto: Dnevnik / HRT

Kazalište slijepih i slabovidnih "Novi život" nastavlja prilagođavanje svojih predstava za slijepu i slabovidnu publiku. Nakon predstava "Podmornica" i "Bijeli klaun" koje su se mogle pratiti uz audiodeskripciju, pripremili su i predstavu "Krugovi" inspiriranu djelima Ive Andrića. O žrtvama rata, šahovskoj igri ljudi i stradanjima bave se u predstavi za čiju su zadnju zagrebačku izvedbu rezervirali 40 kompleta za audio deskripciju.

Kazalište "Novi život" nada se da će u budućnosti uz svaku svoju predstavu nuditi komplete za audiodeskripciju jer smatraju to nužnim, a publika se već složila.

"Krugovi" se temelje na nizu pripovijedaka Ive Andriće iz kojih su vađeni ulomci, a najviše se bave ratnom klaonicom.

- Dakle, ti krugovi su asocijacija svega, asocijacija vremena koje se ponavlja, odnosno povijest za koju kažu da je učiteljica života, a nikada nas nije naučila pameti jer stalno ratujemo, rekao je Vojin Perić. 

- Moraš baš puno promišljati o svakoj rečenici koju izgovaraš i da publika zna što misliš, kazao je Igor Kučević.

A za sve ono što publika ne vidi, tu je komplet za audiodeskripciju nastao nakon temeljitog pregledavanja predstave.

- Teško je, nekada moramo neke stvari prešutjeti ako je bitan dijalog da baš ne pregazimo svojim glasom dijalog, ali pokušavamo što tiše, rekla je Ana Maria Perić, audiodeskriptorica.

Kazalište "Novi život", kao najstariji teatar slijepih i slabovidnih u svijetu, ove godine slavi 75 godina rada, a u nastavku godine priređuju i jedinstveni festival te premijere predstava "Stilske igre" i "Ružno pače".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!