Otvoreno 37. zagrebačko histrionsko ljeto na Opatovini

09.07.2022.

20:16

Autor: Mirna Farkaš Salamon

Histrionsko ljeto

Histrionsko ljeto

Foto: HTV / HRT

Premijerom predstave Slavka Kolara "Svoga tela gospodar - Smešna pripovest u dva dela", u režiji Damira Lončara otvoreno je u subotu navečer 37. zagrebačko histrionsko ljeto na Opatovini.

U predstavi glume Damir Lončar, Davor Svedružić, Vanja Ćirić, Filip Detelić, Lara Nekić, Zlatko Ožbolt, Barbara Rocco, Dajana Čuljak, Dea Presečki, Ognjen Milovanović i Borna Galinović.

Predstava će igrati sve do 3. rujna, svaki dan osim nedjelje i ponedjeljka, do 13. kolovoza s početkom u 21 sat, a od 16. kolovoza do 3. rujna u 20 sati.

Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni u Histrionskom domu (Ilica 90), koja će raditi od utorka do subote (osim blagdanom i praznikom) od 10 do 14 sati. Blagajna u parku Opatovina će raditi dva sata prije izvedbe, gdje će biti moguća kupnja ulaznica za predstavu koja je taj dan.

Slavko Kolar (1891. 1963.) je u hrvatskoj književnosti prvenstveno poznat kao prozaik, no pisao je i drame.

Zagrebačko histrionsko ljeto već 37. godinu obogaćuje kulturnu ponudu grada Zagreba u ljetnim mjesecima.

Smijeha pomiješanog sa suzama uz mnogo ljubavi i mržnje ovoga ljeta na histrionskoj Opatovini neće nedostajati.

"Ja vam bum pokazal i dokazal da sam ja svoga tela gospodar", vikao je Iva, ali nije pomoglo.

Jer nakon što je zbog njega uginula jedina obiteljska krava, Rumenka, morao je oženiti se bogatom, ali šepavom Rožom. Njezin je miraz bio neodoljiv. 

- Grozno, da na prvi pogled se čini kao da zna što hoće u životu. Mislim on i zna na neku ruku, ali je zapravo jedna dosta tužna i mračna priča iz svega toga, rekao je glumac Filip Detelić.

- Naravno nije to teška komedija gdje ćete se smijati do kraja, ali mislim da će biti svakako lijepo, nabijeno emocijama, rekla je glumica Dajana Čuljak

- Kao i sam život, prožima se i jedno i drugo unutar tog teksta. Pa mislimo da će to baš lijepo leći na Opatovinu ove godine, istaknuo je redatelj i glumac Damir Lončar.

"Svoga tela gospodar" podnaslovio je kao "Smešnu pripovest u dva dela".

- Naravno, ona ima i jednu, hajdemo reći natruhu groteske, što nije loše za Opatovinu, da igramo malo i hajdemo reći ozbiljnije komade, rekao je Zlatko Vitez, umjetnički ravnatelj Histriona.

Ovaj dramski tekst u rukama histriona neizmjerno je životan i simpatičan spoj komičnog i tragičnog. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!