Matica hrvatska slavi 180. rođendan

13.06.2022.

12:33

Autor: Maja Njirjak/Dnevnik/HRT/IMS

Matica hrvatska slavi 180. rođendan

Matica hrvatska slavi 180. rođendan

Foto: HTV / HRT

U zagrebačkom HNK danas je svečano obilježeno 180 godina postojanja Matice hrvatske. Ova najstarija kulturna udruga i dan danas promiče hrvatski kulturni identitet, kulturu i hrvatske vrijednosti, a uz nazočnost najviših predstavnika političkog, kulturnog, znanstvenog i umjetničkog života Hrvatske - poslane su i poruke o slozi i prijekopotrebnom Zakonu o hrvatskom jeziku.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran pozdravio je nazočne i kazao da je Matica živjela u pet država, ali da je uvijek kao svoju svrhu zadržala njegovanje kulture, znanosti, umjetnosti i prosvjete, kao i ljubav prema domovini.

Istaknuo je da Matica nikad nije bila "zagrebocentrična" nego je uvijek poticala djelovanje ogranaka u svakom gradu, te pozdravio njihove predstavnike, uključujući predstavnike 15 ogranaka iz Bosne i Hercegovine.

Kazao je da nova uprava, koja je izabrana prije sedam mjeseci, nastoji održati zatečene vrijednosti, ali je donijela i velik broj novih odluka, te nekoliko puta povećala članstvo u odnosu na stanje prije godinu dana.

Naglasio je važnost jezika u svim razdobljima Matice hrvatske, što je uz ino rezultiralo i povijesnim proglasom Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967., a što sada Matica nastoji realizirati kroz izradu nacrta zakona o hrvatskom jeziku, koji će ostaviti potpunu slobodu njegova korištenja, a koji će se odnositi na javnu upotrebu meterinskog jezika.

To je pitanje samopoštovanja našega naroda, kao što takav zakon ima većina europskih naroda, rekao je Gavran i zatražio podršku vlasti u njegovoj realizaciji, kako bi to bio "trenutak hrvatske sloge".

Plenković: Matica je povijesna vertikala oko koje se okupljaju intelektualci i građani

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković čestitao je Matici veliku obljetnicu, nazvavši je povijesnom vertikalom oko koje se okupljaju intelektualci i građani, te istaknuo da aktualno vodstvo odlikuje velika profesionalna različitost.

- U vrijeme tektonskih promjena u međunarodnoj politici, kada dolazi do gubitaka ljudskih prava i drugih vrijednosti, važno je staviti naglasak na slogu i zajedništvo.

Zato je preduvjet smanjiti tenzije i onoga što društvo dovodi u stanje konflikta, kazao je i dodao da u vrijeme velike tehnološke mogućnosti za unošenje konflikata postoji samo jedan lijek, a to je obrazovanje i njegovanje kulture življenja.

Uz veliku potporu svemu što je predsjednik Gavran izrazio, Plenković je rekao da Matica treba dati umirujući prinos društvu.

U prigodnom programu u Hrvatskom narodnom kazalištu nastupio je Komorni zbor "Ivan Filipović" kojim je ravnao Goran Jerković, a hrvatske pjesnike interpretirali su dramski umjetnici Robert Kurbaša i Zlatko Ožbolt.

Dramski umjetnik Goran Grgić nastupio je u ulozi prvog predsjednika Matice grofa Janka Draškovića, a emitiran je i film o 180 godina Matice redatelja Leona Rizmaula.

- Miro Gavran vodi, čitao sam neke njegove knjige, izuzetne su, u međuvremenu ste napravili i ovo lijepo kazalište, dali ste mi i ulicu, rekao je Goran Grgić, grof Janko Drašković, glumac.

U zgradi Matice danas djeluju i druge kulturne institucije - čijim umrežavanjem nastaje nova energija.

- I ne samo da smo sufinancirali dio obnove nego smo neke naše institucije HAAVC, HSSU smjestili u Matičinu palaču što mislim da je jako dobro, smatra Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture.

Matica je utemeljena 1842. u Zagrebu, no u svom djelovanju nije zagrebocentrična. Više od 120 ogranaka čini najveću nakladničku i izdavačku zajednicu, a 4 tisuće ''matičara'' - obitelj koja je primjer 'svjetionika' hrvatske kulture i identiteta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!