10:30 / 21.09.2021.

Autor: Goran Ćelić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./Hina/HRT

Najbolje od nizozemskog dizajna u Zagrebu

ZAGREB DESIGN WEEK

ZAGREB DESIGN WEEK

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Zagreb Design Week, koji počinje danas i traje do 26. rujna, hrvatskoj publici ponovno predstavlja dizajn jedne strane države u sklopu programa „ZGDW država partner". Ovaj put odabrana je Nizozemska čiji je dizajn posebno cijenjen među hrvatskim dizajnerima.

Izložba „Oporavak!", nizozemskih kustosica Marleen van Bergeijk i Lise Hardon, osmišljena je ekskluzivno za ZGDW i predstavlja okosnicu nizozemskog dizajna. 


- Nastala je kao odgovor na temu ovogodišnjeg Zagreb Design Weeka 2021. - „Resilience / Otpornost", a promišlja specifične okolnosti koje su obilježile naše živote protekle i ove godine. Marleen van Bergeijk i Lise Hardon odabrale su devet radova koji promišljaju zadanu temu iz perspektive nizozemskog dizajna, ističu organizatori.


Koncept nizozemskog dizajna nastao je, inače, 1990-ih kao reakcija na tada prevladavajući tradicionalni pristup dizajnu te postaje globalno poznat fenomen nakon predstavljanja u Milanu na „Fuorisaloneu" gdje dobiva i svoj naziv. 


- Karakteriziraju ga konceptualnost, eksperimentalnost i inovativnost, koji su često kombinirani s duhovitim obratom. Predvodnici stila Helle Jongerius, Marcel Wanders, Jurgen Bey i Tejo Remy otvorili su vrata nekonvencionalnom pristupu dizajnu koji je od tada sinonim za nizozemski dizajn, napominju organizatori.


Danas nizozemski dizajn odražava ideje društvene i ekološke odgovornosti, a dizajneri se bave širim problemima te svojom kreativnom snagom nude moguća rješenja. 


- Zahvaljujući međunarodnoj suradnji i razmjeni iskustava, ovakav pristup dizajnu proširio se daleko izvan granica same Nizozemske. U 21. stoljeću novi nizozemski dizajn postao je društveno osviješten, poručuju organizatori. 


Osmi Zagreb Design Week održava se od 21. do 26. rujna u Hali V Tehničkog muzeja "Nikola Tesla" i na „ZGDW partner lokacijama", a detalje o programu od  organizatora Daniela Tomičića doznala je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Prizemlje izložbenog prostora u Tehničkom muzeju rezervirano je za neke od najbolje dizajniranih proizvoda na hrvatskom tržištu, od namještaja do mode, a na katu se mogu razgledati izložba finalista "ZGDW Award, međunarodne nagrade za dizajn, radovi studenata i učenika dizajna, te niz međunarodnih, tematskih izložbi.


- Iza Hale V nalazi se vrt u kojem će se održavati predavanja, filmske projekcije i zabave, dok će se diljem grada partneri organizirati vlastite programe, najavljeno je.


Direktorica festivala Tina Marković kaže kako ovogodišnja tema promišlja specifične okolnosti koje su obilježile naše živote protekle i ove godine - pandemija, izolacija, potresi, strah i nesigurnost potaknuli su ih da ju odaberu.


- Želja nam je pozitivno gledati u budućnost, iskoristiti priliku da mijenjamo stvari, gradimo bolje, stabilnije, održivije, trajnije, ekološkije, humanije, inteligentnije stvari i sustave, koji će nam pomoći da postanemo otporniji na sve poremećaje u budućnosti, rekla je.


U povodu predsjedanja Slovenije Vijećem EU-a otvorit će se izložba "Budućnost življenja: Made in Slovenia", s tridesetak izložaka slovenskih dizajnera koji reagiraju na promjene izazvane pandemijom korone.


- Od namještaja do rasvjetnih tijela, svi predmeti dizajnirani su i proizvedeni u Sloveniji u skladu sa suvremenim trendovima upotrebe ekološki održivih materijala i procesa, tradicijskih obrta i ručnog rada, te istražuju nove proizvodne procese i načine upotrebe, najavljeno je.


Tu putujuću izložbu je osmislio Centar za kreativnost ljubljanskog MAOa (Muzej arhitekture i oblikovanja) i prije Zagreba predstavljena je u Parizu, Beču i Berlinu.


Već tradicionalno, petu godinu u nizu dodjeljuje se ZGDW Award o čemu odlučuje peteročlani žiri - Davor Marković, Simon Morasi Piperčić, Goran Turković, Masanori Umeda i Anja Zorko. Finalisti će biti predstavljeni izložbom u Hali V, a nagrade se po kategorijama dodjeljuju u obliku priznanja - u svakoj od njih šest po tri nagrade.


Finalisti su - za Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija Valentina Vidaković, Include i Enigma, za Dizajn društvenih inovacija Ines Borovac, Kofein dizajn i Rašić+Vrabec, u kategoriji Dizajn interijera za nagradu konkuriraju Mikser i Cipmann, RAKETA i Björk, za najbolji Produkt dizajn Tina Rugelj, Benussi & the Fish i Nunc, za Grafički dizajn Tumpić / Prenc, Grafika Tumpić i Grafika Seor, a u kategoriji Tekstilnog i modnog dizajna Amina Musić , Mihaela Brajković i Nikolina Krstičević.


Na svečano otvorenje festivala dolazi i Giulio Cappellini, dizajner namještaja, arhitekt i art direktor tvrtke Cappellini, čije je ime globalni sinonim za dobar dizajn.


Svoje cjeloživotno iskustvo zagovaranja suradnje dizajnera i namještajaca podijelit će na konferenciji strateškog restrukturiranja industrije namještaja u "industriju s identitetom" koja se organizira u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca Udrugom drvne i papirne industrije.


Uz izložbe, održat će se predavanja, filmske projekcije i zabavni sadržaj, a posebno se ističe iznimno bogat glazbeni program.


Na otvorenoj pozornici u Dizajn parku, iza Hale V prvu večer obilježit će Whateverest party, u utorak slijedi nastup slovenskog glazbenog dua zalagasper, potom sviraju Porto morto, House of Flamingo i Denis&Denis, a zatvorit će ga DJ Ali Mirza Mulabegović.


Uz središnju lokaciju festival je prisutan i na partnerskim lokacijama kao što su Botanički vrt, BUQELE House of Fashion, zagrebački Muzej suvremene umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt Zagreb, Nunc, Planet.hr, Prostoria, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna.


Zagreb Design Week trajat će do nedjelje, 26. rujna, a ulaz je moguć uz predočenje Covid putovnice, potvrde o cijepljenju ili negativnog antigenskog testa ne starijeg od 48 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!