HPM: najveći projekt na zagrebačkoj kulturnoj sceni

31.03.2021.

11:45

Autor: HRT

Novi Hrvatski prirodoslovni muzej

Novi Hrvatski prirodoslovni muzej

Foto: HPM / HRT

Službeno je predstavljen najveći projekt u kulturi u Gradu Zagrebu - novi Hrvatski prirodoslovni muzej.

- Radi se o jedom od kapitalnih u Republici Hrvatskoj, a omogućit će potpunu rekonstrukciju i dogradnju Palače Amadeo, veće muzejske prostore, suvremenu opremu, multimedijalnu dvoranu, akreditirane laboratorije, suvenirnicu i muzejski ugostiteljski objekt, ističu iz muzeja čiji je novi projekt u srijedu predstavljen u atriju Klovićevih dvora.

Uoči predstavljanja ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska razgovarala je s ravnateljicom muzeja prof. dr. sc. Tatjanom Vlahović:

Projekt „Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja - novi Hrvatski prirodoslovni muzej" trenutačno je najveći projekt u kulturi u Gradu Zagrebu.


Projekt je predstavljen u atriju Klovićevih dvora, a snimka konferencije za novinstvo objavljena je na Facebook stranici Hrvatskog prirodoslovnog muzeja

Nositelj projekta je Hrvatski prirodoslovni muzej, a partneri projekta su Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba.


Novi Hrvatski prirodoslovni muzej, po završetku projekta krajem 2023. godine, postat će jedinstven, moderan i zabavan muzej prirodoslovlja koji će biti na raspolaganju svim korisnicima sadržaja u kulturi Grada Zagreba, edukacijskim i obrazovnim ustanovama, znanstvenicima i studentima.


- Doprinijet će razvoju cjelogodišnjeg kulturnog turizma Grada Zagreba kao i Urbane aglomeracije Zagreb te značajnoj zapošljivosti i doprinosu urbanom razvoju, ističu nositelji projekta.


Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 70 milijuna kuna, od čega Europska unija sufinancira 57.2 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a Grad Zagreb je za projekt izdvojio 12 milijuna kuna.

Projekt je predstavljen u atriju Klovićevih dvora

Projekt je predstavljen u atriju Klovićevih dvora

Foto: HPM / HRT

Projekt je predstavljen u atriju Klovićevih dvora, s obzirom na to da je Muzej zatvoren već više od godinu dana, a njegova građa smještena u prvu specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj, u Novom Petruševcu.


- Dodatnim prostorom, novom opremom i laboratorijima jačat ćemo znanstveno-istraživačku djelatnost za potrebe gospodarstva, a i omogućiti porast očekivanog broja posjeta mjestima kulturne baštine i znamenitostima, napomenula je ravnateljica muzeja Tatjana Vlahović.


Jelena Pavičić Vukičević, koja obnaša dužnost zagrebačkog gradonačelnika, rekla je da je ponosna i zadovoljna što danas na području Zagreba u kulturi imamo velike projekte u vrijednosti 500 milijuna kuna.


- Dvije milijarde kuna na neki način će se sliti iz Europe u Hrvatsku i Zagreb, a četvrtina u ustanove u kulturi Grada Zagreba. Nema niti jednog našeg muzeja ili kulturne kuće u Zagrebu koja se nije pripremila za taj europski iskorak. Hrvatski prirodoslovni muzej, Klovićevi dvori, Arheološki muzej, Etnografski muzej, Muzej za umjetnost i obrt, Tehnički muzej Nikola Tesla, Knjižnice grada Zagreba, cijeli je niz projekata koji će stubokom promijeniti vizuru našega grada, rekla je.

Novi Hrvatski prirodoslovni muzej

Novi Hrvatski prirodoslovni muzej

Foto: HPM / HRT

Josipa Herceg Zeba, zamjenica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, smatra da je riječ o posebnom i značajnom projektu za grad, a Muzej se već u prvoj fazi pokazao izvrsnim partnerom.


- Već se počelo ozbiljno raditi, a radovi bi trebali početi u kolovozu kako bi sve mogli realizirati do 2023., dodala je.


Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld rekla je da su se s velikim veseljem uključili kao partner jer su, prema podacima Svjetske turističke organizacije, kultura i kulturni sadržaji u najvećem postotku neki od razloga zašto se turisti odlučuju posjetiti određenu destinaciju.


- Jedan od značajnijih ciljeva stoga je postavljanje Zagreba kao glavne kulturne i turitičke destinacije, a uključivanjem u ovaj projekt ta se pozicija dodatno osnažuje, naglasila je.

Više prostora, suvremena oprema, suvenirnica, podzemni aneks


Osim što će imati veće muzejske prostore, suvremenu opremu, multimedijalnu dvoranu, akreditirane laboratorije, suvenirnicu i ugostiteljski objekt, cjelovita obnova uključuje zamjenu svih instalacija, a osigurat će se i nesmetan pristup osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Dodatni prostor za proširenje stalnog postava i nove aktivnosti omogućit će se natkrivanjem središnjeg dvorišta i izmještanjem cjelokupnog fundusa u čuvaonice.


Novi pristup Muzeju i Gornjem gradu omogućit će se preko Vrazovog šetališta, spojnice između zelenog Tuškanca i Demetrove, a prostor od Vrazovog šetališta iskoristit će se i za uvođenje prirodoslovnog sadržaja.


Planirani postav predstavila je Iva Mihoci, muzejska savjetnica u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, rekavši, među ostalim, kako je novost i podzemni aneks koji će poslužiti za izložbe.


Razina samog prizemlja prostor je u javnoj funkciji, gdje će biti ogledni interaktivni laboratorij, radionice, suvenirnice gdje će se predstaviti zagrebački i hrvatski obrtnici.


- Prvi kat bit će putovanje kroz vrijeme, gdje posjetitelji putuju kroz prostor u vremenskom slijedu sve do prikaza recentnih razdoblja i evolucije čovjeka, a stalni postav završava na drugom katu s prikazom recentnog raznolikog biljnog i životinjskog svijeta, s 3D reprodukcijama staništa i projekcijama od 360 stupnjeva, najavila je.

Novi Hrvatski prirodoslovni muzej

Novi Hrvatski prirodoslovni muzej

Foto: HPM / HRT

Zapošljavanje 12 novih zaposlenika


U novom postavu moći će se vidjeti niz reprezentativnih eksponata iz niza zbirki s objašnjenjima, pripadajućim grafikama, kartama, ilustracijama, i fotografijama te multimedijalnim interaktivnim prezentacijama, a svaki će posjetitelj moći izabrati interpretacijsku razinu kroz koju želi razgledavati određene teme.


Ogledni laboratorij omogućit će korisnicima da prvi put uživo prate tijek analiza u interpretaciji muzejske baštine, a dio znanstvenih aktivnosti otvorit će se za javnost u suradnji s obrazovnim institucijama.


Realizacijom projekta omogućit će se zapošljavanje 12 novih zaposlenika, uz očekivano dodatno zapošljavanje do kojeg će dovesti povećanje opsega aktivnosti i novih sadržaja.


Mihoci smatra da će taj projekt poslužiti kao ogledni primjer gornjogradske postpotresne obnove koja će, rekla je, omogućiti da taj muzej ostane mjesto istraživanja, znatiželje, igre i nadasve učenja u živom muzeju, koji kao institucije predstavljaju izuzetnu turističku vrijednost za sve metropole, pa i za Zagreb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!