500. obljetnica prvog izdanja "Judite" obilježena u NSK

19.10.2021.

13:57

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Hina//V.M./HRT

Izložba "Judita" Marka Marulića

Izložba "Judita" Marka Marulića

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

U sklopu obilježavanja 500 godina od tiskanja prvog izdanja "Judite" Marka Marulića, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u utorak je otvorena izložba o tom prvom umjetničkom epu hrvatske književnosti ispjevanom na hrvatskom jeziku i njezinu autoru.

Uoči svečanog otvorenja, koje je održano u podne, s autoricom izložbe Nelom Marasović družila se ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Marulićev životni i stvaralački put predstavljen je na 15 izložbenih panoa, s odabranom građom iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, vezanom uz "Juditu", ali i sam život i rad Marka Marulića od prvotisaka njegovih djela, brojnih izdanja do prijevoda tijekom stoljeća.


Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Ivanka Stričević rekla je kako postoji višestruka i višeslojna povezanost i simbolika odnosa Marka Marulića i NSK, koja u svojoj Zbirci rukopisa i starih knjiga ima dva primjerka drugog izdanja tiskanog 1522.


- Jedan od ta dva primjerka darovao je Sveučilišnoj knjižnici Ivan Kukuljević koji je na njemu napisao posvetu vlastitom rukom, dodala je.


Stričević kaže da je raduje što se izložba otvara u godini čitanja i u godini Marka Marulića, te da su željeli spojiti dva doba u povijesti čovječanstva, tiskano i digitalno, što se i ogleda u izložbi.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Ivica Poljičak, kao izaslanik ministrice kulture i medija te hrvatskog premijera, rekao je da tih 500 godina koje su prošle od vremena Marka Marulića pokazuju kako se gradila baština kojoj smo mi baštinici i koja će ostati nakon nas.


- Radost je velika što vidimo kako nas je to okupilo i što vidimo jasan smjer za naše kretanje. Vrlo je važno da mi kao baštinici i u novim vremenima znamo kako ići dalje i prihvatiti promjene, istaknuo je.


Smatra kako je Marulić svojim djelom, mislima i ulogom koju je imao prelazio okvire vremena, nastavio živjeti i u sadašnjosti. 


- On je jedan od stožernih figura kojima je zajamčena budućnost za vijeke vjekova, dodao je.


Prvi dio izložbe predstavlja život i rad Marka Marulića kroz uvid u njegov latinski te hrvatski opus koji u svome fondu čuva Zbirka rukopisa i starih knjiga NSK, a središnji dio izložbe prikaz njegovog najvažnijeg djela, "Judite", čija su dva primjerka drugog izdanja tiskanog 1522. te jedan primjerak četvrtog i petoga izdanja također dio te zbirke.

Izložba "Judita" u NSK

Izložba "Judita" u NSK

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Koliko je često to djelo bilo izvor inspiracije u svim područjima ljudske djelatnosti svjedoči izložena građa koja se čuva u Zbirci muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kao i Zbirci zemljovida i atlasa.


Izložba prezentira i i najznačajnije pretiske Marulićeve Judite te njezino spominjanje u svjetskoj literaturi, a mogu se pogledati i digitalizirana Marulićeva djela na portalu Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te Virtualna izložba Marko Marulić.


U umjetničkom dijelu programa otvorenja nastupila je hrvatska glumica Judita Franković Brdar.


Izložba, kojoj je autorica Nela Marasović, može se pogledati do 2. studenoga.


Organizirana je uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu Godine čitanja 2021. i dio je programa Mjeseca hrvatske knjige 2021.


U pripremi izložbe sudjelovali su i Književni krug Split te voditelj Centra za proučavanje Marka Marulića Bratislav Lučin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!