11:16 / 21.09.2021.

Autor: Goran Ćelić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./Hina/HRT

Zagrebačka filharmonija nakon godine i pol vraća se u Lisinski

Zagrebačka filharmonija

Zagrebačka filharmonija

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Orkestar Zagrebačke filharmonije vraća se nakon više od godinu i pol dana u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog gdje će u petak, 24. rujna, pod ravnanjem maestra Dawida Runtza svoju novu sezonu otvoriti s repertoarom Moniuszkoa, Mozarta i Mahlera.

O novoj sezoni, ali i promociji nosača zvuka pod nazivom „Happy end" ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska u Lisinskom je razgovarala s ravnateljem filharmonije Mirkom Bochom i sopranisticom Sandrom Bagarić:

- Nakon dugo vremena i svladanih svakojakih prepreka, od pandemije do potresa, Zagrebačka filharmonija vraća se u svoj dom, hram glazbe, Dvoranu Lisinski, gdje od sada svakog tjedna nastavlja sa svojim ciklusima, objavili su organizatori.


U novoj sezoni pod geslom "Glazba uvijek pronađe put" Filharmoničari najavljuju neprekinuti niz klasičnih i cross-over koncerata vođenih renomiranim umjetnicima na najvišoj umjetničkoj razini, a otvorit će ju, u petak 24. rujna, s Mazurkom iz opere Halka Stanisława Moniuszkoa, 40. simfonijom u g-molu Wolfganga Amadeusa Mozarta te 1. simfonijom u D-duru, Titan, Gustava Mahlera.


Izvedbom će ravnati šef dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz, koji je za ovu prigodu odabrao Mozartovu i Mahlerovu simfoniju kao pokazatelj razvoja u komponiranju simfonija u Beču, u rasponu od 100 godina.


- Stanisław Moniuszko poslije Chopina svakako je najpoznatiji poljski majstor skladateljskog pera, stoji u najavi. "Halka" je smatrana jednom od njegovih najvećih opera, a Mazurka, kao tipični poljski ples, najbolji je uvod i pozdrav novog šefa dirigenta iz Poljske, dodaje se.


40. simfonija u g-molu, intenzivno je osjećajna i tragičnog tona i nedvojbeno jedna od Mozartovih simfonija kojima se najviše divio. Skladba postoji u dvije verzije te je napisana 1788. godine. 1. simfoniju u D-duru, koju su prve dvije izvedbe opisivale kao simfonijsku pjesmu a Mahler u svojim pismima gotovo uvijek nazivao simfonijom, skladatelj je izvodio više nego bilo koje od svojih kasnijih djela.


Dan iza premijernog koncerta, 25. rujna, Zagrebačka filharmonija gostuje u Slovenskom narodnom kazalištu u Mariboru, a dan kasnije, u nedjelju 26. rujna, Orkestar će dvadeseti put zaredom gostovati u Vukovaru. S posebnim poštovanjem prema značenju Vukovara u recentnoj hrvatskoj povijesti, šef dirigent Dawid Runtz odlučio je pokloniti ovaj nastup gradu heroju.


Album "Happy End" za obljetnicu rada Sandre Bagarić


Objavljen je i nosač zvuka u pobodu 25. obljetnice karijere naše cijenjene sopranistice Sandre Bagarić, koji zbog pandemije, izlazi s odgodom.


- Začet je bio prije korone, pa smo imali i dva potresa, dakle puno nedaća i dvije godine je prošlo. Na CD je presjek mojih 25 godina karijere, i jako sam sretna da sam taj CD snimila sa Zagrebačkom filharmonijom. Uvijek imam izrazitu odgovornost i ushićenje, pa i tremu, još od studentskih dana kad stanem pred Zagrebačku filharmoniju, rekla je Sandra Bagarić.


Nosač zvuka, koji je naziv "Happy End" dobio zato što su na njemu operetni hitovi, tako je naslovljen jer opereta, kako ističe Sandra Bagarić, uvijek ima sretan kraj.


Promocija izdanja održat će se u 13 sati u caffeu "Matisse" u Zagrebu.

"Happy End"

"Happy End"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!