'Zagrebački Strauss' napokon pred zagrebačkom publikom

12:07 / 20.09.2021.

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

"Moć ljubavi"

"Moć ljubavi"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Prije četiri mjeseca Zagrebačka filharmonija i riječko Hrvatsko narodno kazalište započeli su prvu suradnju, koja ima i simboliku. Počela je u godini kada Filharmonija slavi 150. rođendan, a svoje početke pamti upravo pod palicom Ivana pl. Zajca čije ime nosi riječki HNK.

S druge strane, riječka Opera u samom je vrhu domaće glazbene scene pa je ova suradnja logičan slijed u stvaranju novih projekata. Prvi među njima sinoćnja je praizvedba operete Gjure Eisenhutha "Moć ljubavi", u kazalištu Komedija.


Tamo je bila i ekipa Vijesti iz kulture:

Violinist, orguljaš, skladatelj i dirigent Gjuro Eisenhuth, poznat i kao zagrebački Strauss, bio je omiljen na glazbenoj sceni druge polovice devetnaestog stoljeća. Njegova, dosad nikad izvedena, opereta "Moć ljubavi" prepuna je dvorskih spletki, ljubavnih zavrzlama, strasti i humora, a večeras je publika mogla vidjeti koncertnu izvedbu koja će svoje glazbeno scensko uprizorenje doživjeti u veljači u Koncertnoj dvorani Lisinski.


Praizvedbom je ravnao maestro Miran Vaupotić, poznat i po premjernim izvedbama suvremenih skladatelja, a uz četvero solista riječke opere - Vanju Zelčić, Anju Majdak Fak, Marka Fortunata i Sergeja Kiseleva, nastupile su i mlade operne snage, Davor Nekjak i Gabrijela Deglin.


Ta suradnja HNK Rijeka i Zagrebačke filharmonije donijet će publici još iznenađenja, među kojima je i premijera Schönbergove monodrame "Erwartung", u ožujku slijedeće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!